Cât de des ar trebui să meargă la psiholog cei care au arme?
- Ionu ţ Fantaziu
- 28 iunie 2012, 10:29
Specialiştii în psihologie spun că tentativă de sinucidere a lui Adrian Năstase a fost provocată de o depresie puternică care a venit pe fondul aflării deciziei de condamnare la doi ani de închisoare cu executare.
Despre Adrian Năstase se spune că e un bun vânător, cu mare experienţă în mânuirea armelor. Apropiaţii spun că ideea de a se sinucide i-ar fi venit doar pe fondul unui şoc foarte puternic, a unei depresii agresive.
Potrivit legii, pe lângă copiile actelor de identitate, a cazierului judiciar şi dovada că a făcut un curs de instruire, cel care doreşte să obţină un permis de port-armă trebuie să pună la dosar şi un "certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult şase luni înaintea depunerii cererii din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale, şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii".
De asemenea, solicitantul are nevoie şi de "un aviz psihologic din care să rezulte că este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste". Tot la capitolul legat de partea psihologică, legea mai spuns că "permisul se acordă persoanelor care sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical şi nu suferă de alte afecţiuni stabilite prin ordin al ministerului sănătăţii, care ar putea pune în pericol propria viaţă sau a altora, dacă ar deţine sau ar folosi arme şi muniţii". Acest caz aduce în dezbatere problema privind periodicitatea cu care se fac testele psihologice la cei care deţin permise de armă. Specialiştii ar putea preveni astfel de tragedii şi şi-ar putea seama dacă un posesor de armă letală e predispus la o depresie puternică în următoarea perioadă, afecţiune care ar putea pune în pericol atât viaţa sa, cât şi a celor din jur. Cât de des credeţi că ar trebui să se facă astfel de examinări psihologice?