Dezamăgiți de corupția generalizată, unii ruși au început să se închine la Stalin. Cum a devenit dictatorul un idol
- Nicolae Comănescu
- 18 mai 2021, 22:28
Într-un oraș din Rusia, fostul dictator Stalin are un loc unde este venerat. Imaginea sângerosului conducător a început să fie netezită în ultima vreme.
Sunt ruși care îl idolatrizează pe Iosif Vissarionovici Stalin, unul dintre cei mai sângeroși dictatori din istorie. În orașul Bor a fost inaugurat un centru istoric dedicat georgianului, iar zeci de persoane au participat la acest eveniment. Transmis pe larg și de presa din Rusia. Au fost persoane care au vorbit laudativ la adresa lui Stalin, în ciuda politicii interne distructive duse de fostul conducător.
Cum este văzut Stalin, de unii ruși. Cauza pentru care a fost reabilitat
La Bor va exista Centrul Stalin și un muzeu ce îi este dedicat celui care va fi prezentat într-un ambalaj atrăgător. Acest „edificiu” a fost sponsorizat și de Aleksey Zorov, 44 de ani, un om de afaceri local. Care prezintă, lapidar și selectiv meritele lui Stalin. „A fost cel mai bun conducător. A câștigat războiul (n.r.- cel de-Al Doilea Război Mondial) și a reconstruit Rusia din ruine”, și-a explicat Zorov fascinația pentru Stalin, conform NBC.
Omul de afaceri s-a înscris în Partidul Comunist atunci când avea 18 ani. Formațiunea are susținători în acest oraș. „Acest Centru Stalin trebuie să le reamintească politicienilor că trebuie să lupte împotriva corupției”, a explicat omul de afaceri.
Reabilitarea lui Stalin este mai mult decât un simplu eveniment ce a avut loc într-un oraș anonim din Rusia. Asta arată tensiunile politice și sociale care au cuprins Rusia în ultimele luni, notează jurnaliștii americani de la sursa citată. Unora, evocarea dictatorului le aduce aminte de o epocă măreață a URSS-ului. Chiar și Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a reabilitat imaginea sângerosului conducător. Încercând astfel să mute atenția de la modul în care a gestionează țara.
Rusia are probleme economice din ce în ce mai mari
Rusia nu traversează o perioadă fastă din punct de vedere economic, iar corupția este la un nivel foarte ridicat. Pentru foarte mulți ruși, epoca lui Stalin reprezintă ceea ce a și fost. Teroare, deportări, crime în masă, genocid. Cei de la NBC fac o paralelă a acelor vremuri cu cele actuale.
În care libertatea de exprimare este la cote scăzute. Și oferă ca exemplu cazul cetățenilor care au ieșit în stradă pentru a-și expirma solidaritatea cu opozantul Alexei Navalnîi. Și care au fost optiți în forță de poliția rusă.
Sub conducerea lui Stalin, aproximativ 1,7 milioane de cetățeni sovietici au fost evacuați din casele lor și duși în lagăre de muncă forțată. Aproximativ 690.000 au fost executați. O descriere excepțională a acelor vremuri a rămas nemuritoare datorită celebrelor scrieri ale lui Alexandr Soljenițîn. Remarcabilă este trilogia Arhipelagul Gulag.