CUM A DEVENIT OCCIDENTUL MARXIST - Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
Editura Evenimentul si Capital

CUM A DEVENIT OCCIDENTUL MARXIST - Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Autor: | | 4 Comentarii | 5159 Vizualizari

Punctul de cotitură, determinant, pentru alunecarea establishmentului occidental spre valorile stângii extreme a fost „revoluția socială, nu politică” din mai și iunie 1968.

Deși tulburări au fost și în Germania, puternicele mișcări sociale din Franța sunt un studiul de caz ideal pentru oricine vrea să înțeleagă ce se întâmplă cu Europa.

Evenimentele din 1968 demonstrează însă și altceva: cum un grup mic de activiști politici poate determina o schimbare dramatică în istoria unei țări provocând autoritățile și pozând apoi în victimele unei represiuni barbare. O strategie pe care marii sforari ai lumii o folosesc și în zilele noastre.

Totul a început cu agitațiile studențești provocate de celulele comuniste din universitățile pariziene. S-a ajuns însă rapid, pe fondul unei represiuni nejustificat de brutale a poliției, la masive demonstrații de stradă, greve generale și ocuparea unor universități și fabrici din întregul Hexagon.

În momentul de apogeu al mișcării, întreaga economie a Franței era pe punctul de a se opri. Conducătorii de atunci ai țării s-au temut serios că sunt în pragul unei revoluții sau chiar a unui război civil. De altfel, șeful de atunci, faimosul Charles de Gaulle, a părăsit pentru câteva ore Franța, temându-se că se va ajunge la vărsare de sânge când manifestanții vor lua cu asalt palatul prezidențial.

Pe 30 mai, Georges Pompidou l-a convins pe generalul de Gaulle să dizolve camerele legiuitoare și să declanșeze alegeri anticipate. Șeful statului le-a cerut muncitorilor să se întoarcă la lucru și studenților în universități, avertizând că va proclama starea de necesitate.

Mai mult, guvernul a lăsat presasă înțeleagă că armata e la porțile Parisului, iar 800 000 de suporteri ai președintelui au ieșit să-și manifeste susținerea. Derutați, liderii comuniști s-au arătat de acord cu alegerile.

Revolta s-a potolit treptat, iar rezultatele alegerilor au arătat de ce sprijin se bucurau, de fapt, manifestanții de stânga. La alegerile din iunie, partidul lui de Gaulle și-a spulberat pur și simplu adversarii politici câștigând 353 din cele 486 de fotolii parlamentare, în vreme ce comuniștii au obținut doar 34, iar socialiștii 57.

Cu tot triumful lui de Gaulle în alegeri, pe termen lung, stânga a câștigat jocul. Încet- încet, liderii tradiționali au cedat de teama că, ignorând cererile stângii, o îndemnau la acțiuni violente. Nici amenințarea deloc neglijabilă a URSS în acea vreme a contat serios. Iar stânga a profitat.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2
Tag-uri: occidentul, marxistStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate