Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire istorică făcută pe Autostrada Transilvania. Ce se va întâmpla cu lucrările
Descoperire istorică făcută pe Autostrada Transilvania. Ce se va întâmpla cu lucrările

Descoperire istorică făcută pe Autostrada Transilvania. Ce se va întâmpla cu lucrările

O descoperire arheologică extrem de însemnată a fost făcută în zona lucrărilor pentru construirea tronsonului 3 al Autostrăzii Transilvania.

Un drum roman, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani a fost descoperit pe tronsonul 3 al Autostrăzii Transilvania. Dar, lucrările vor continua, în ciuda acestui eveniment de mare importanță istorică. Câțiva arheologi din zona localității Sutoru, din județul Sălaj, sunt cei care au făcut descoperirea, conform siteului zalau24.ro. Acest drum roman se afla la o adâncime de câteva zeci de metri sub pământ.

Vechimea drumului roman este de aproximativ, după cum au estimat specialiștii

Conform specialiștilor, drumul a fost construit de romani în urmă cu circa 2.000 de ani și s-a conservat foarte bine. Acum, urmează că această descoperire să fie datată și înregistrată într-o bază de date. Iar lucrările la respectivul tronson al Autostrăzii Transilvania vor continua.

Conform sursei citate, lucrările ar fi fost întrerupte doar în cazul în care descoperirea ar fi fost una ieșită din comun. În cazul în care ar fi ieșit la iveală ruinele unei cetăți.

În anul 2019, arheologii au făcut o solicitare către Ministerul Transporturilor. S-a cerut modificarea tronsonului Autostrăzii Transilvania

În apropiere de zona respectivă se mai află și Castrul roman Optatiana. În urmă cu doi ani, arheologii au făcut o solicitare către reprezentanții Ministerului Transportului. Ei au cerut modificarea proiectului tronsonului Autostrăzii Transilvania. Specialiștii au motivat prin faptul că respectivul Castru roman Optatiana este propus pentru a fi trecut în patrimoniul UNESCO.

Cei care au făcut acest demers sunt arheologii Comisiei Naţionale Limes, care se ocupă de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman. În ceea ce privește contractul ce privește Autostrada Transilvania, el are o valoare de 680 de milioane de lei. De asemenea, se întinde pe durata a 156 de luni, din care 12 luni proiectare, 24 de luni execuţie şi 120 de luni garanţie.