Evenimentul Zilei > Social > DESCOPERIREA EPOCALĂ care cere rescrierea cărților de istorie. MISTERELE FARAONILOR, mai aproape de a fi dezlegate. CHEIA SARCOFAGULUI GOL
DESCOPERIREA EPOCALĂ care cere rescrierea cărților de istorie. MISTERELE FARAONILOR, mai aproape de a fi dezlegate. CHEIA SARCOFAGULUI GOL

DESCOPERIREA EPOCALĂ care cere rescrierea cărților de istorie. MISTERELE FARAONILOR, mai aproape de a fi dezlegate. CHEIA SARCOFAGULUI GOL

De la descoperirea primului sarcofag care să conțină o mumie, lumea a intrat într-o frenezie care a făcut din egiptologie una dintre cele mai populare ramuri ale arheologiei. Camerele ascunse, arhitectura întortocheată și secretele hieroglifelor au fascinat cercetătorii pentru ultimele zeci de ani, iar o descoperire care vine tocmai din Australia dă un nou imbold domeniului.

Un grup de arheologi a descoperit o mumie în interiorul unui sarcofag egiptean, vechi de 2.500 de ani, care s-a crezut că este gol şi a stat depozitat timp de 150 de ani într-o magazie a Universităţii din Sydney, relatează, marţi, EFE, potrivit agerpres.ro.

 

Sarcofagul aparţinând Muzeului Nicholson a fost realizat pentru preoteasa Mer-Neith-it-es, potrivit hieroglifelor înscrise pe capac, notează postul local de televiziune ABC.

Primele analize ale unui studiu care ar putea dura mai multe luni arată că rămăşiţele umane găsite în interior aparţin unei persoane adulte.

Şeful echipei de cercetători, Jamie Fraser, a explicat că mumia nu era intactă, existând indicii de profanare din partea unor persoane în căutare de bijuterii sau de amulete.

Potrivit primele scanări, picioarele şi călcâiele par aproape intacte, în timp ce studiul de îmbinare a oaselor arată că este vorba de un adult de aproximativ 30 de ani, vârstă ce coincide cu cea pe care o avea preoteasa Mer-Neith-it-es când a murit.

Universitatea din Sydney va construi un nou muzeu pentru a expune sarcofagul alături de alte două aflate în Muzeul Nicholson, precum şi progresele realizate în identificarea mumiei.