Evenimentul ZileiMondenDescoperire epocală, în America de Sud! Animal ciudat, de pe vremea dinozaurilor!

Descoperire epocală, în America de Sud! Animal ciudat, de pe vremea dinozaurilor!

Descoperire epocală, în America de Sud! Animal ciudat, de pe vremea dinozaurilor!
O echipă de oameni de ştiinţă din Chile şi Argentina a descoperit în Patagonia dinţi aparţinând unui mamifer care a trăit în urmă cu 74 de milioane de ani.

Este vorba de cele mai vechi astfel de rămăşiţe găsite până în prezent în sudul Americii de Sud, a anunţat joi Institutul Antarctic din Chile, citat de Reuters.

Oamenii de ştiinţă au descoperit mai mulţi dinţi de dimensiuni mici, care au aparţinut unei specii numite Magallanodon baikashkenke, într-un sit din apropierea Parcului Naţional Torres del Paine, o zonă îndepărtată din Patagonia, celebră pentru formaţiunile de zăpadă (nieves penitentes) din Anzi şi apele oceanice extrem de reci.

Micul mamifer ar fi trăit în sudul Patagoniei în cretacicul târziu, alături de dinozauri, crocodili, ţestoase şi păsări, potrivit unui articol publicat în buletinul Muzeului de Istorie Naturală din Chile.

Este cea mai sudică dovadă a existenţei Gondwanatheria, un grup de mamifere timpurii demult dispărute care a coexistat cu dinozaurii.

Alexander Vargas, cercetător la Universitatea din Chile, a descris acest mamifer drept o treaptă pe scara evoluţiei, între ”mamiferele ovipare, precum ornitorincul… şi mamiferele marsupiale”.

Potrivit lui Vargas, acest animal nu a fost un rozător, însă a dezvoltat ”dinţi asemănători rozătoarelor”,

Rămăşiţele de Gondwanatheria din cretacic sunt extrem de rare, mai ales în această regiune din sudul Americii de Sud, conform Institutului Antarctic din Chile.

Sursa: Agerpres


Accesează: