Descoperire astronomică surprinzătoare. O „lună falsă” orbitează în jurul Soarelui de 2.000 de ani

Descoperire astronomică surprinzătoare. O „lună falsă” orbitează în jurul Soarelui de 2.000 de ani Sursă: Libux77 | Dreamstime.com

În ultimele două milenii, un asteroid a urmat de aproape traseul Pământului în jurul Soarelui, însă abia acum astronomii l-au descoperit.

În luna martie, oamenii de știință au descoperit un asteroid denumit 2023 FW13 folosind observatorul Pan-STARRS din Hawaii. La prima vedere, pare că asteroidul se află pe orbita Pământului, sugerând că ar putea fi un nou satelit natural.

 Cu toate acestea, cercetătorii de la Sky & Telescopes afirmă că asteroidul se învârte de fapt în jurul Soarelui. Coincidența face ca acest corp ceresc să urmeze o traiectorie și o viteză apropiate de cele ale Pământului.

Astronomii observă pentru prima dată o „lună falsă” care înconjoară Pământul

Pământul, practic, nu joacă niciun rol în mișcarea sa”, a explicat Alan Harris, un cercetător de la Institutul de Științe Spațiale specializat în obiecte care trec prin apropierea Terrei. „Nu este în niciun fel asociat cu Pământul în afară de șansă.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste circumstanțe, asteroidul 2023 FW13 poate fi considerat o „cvasi-lună” sau „lună falsă”. De obicei, cvasi-lunile rămân în apropierea Pământului doar câteva decenii, dar acest asteroid este un caz special.

Pe baza datelor colectate despre orbita sa, astronomii au calculat că asteroidul a fost în apropierea Terrei încă din jurul anului 100 î.Hr. - anul în care s-a născut Iulius Cezar.

Alte observatoare astronomice au confirmat și ele existența asteroidului. Obiectul are o lungime de 20 de metri și se află la o distanță de aproximativ 14 milioane de kilometri de Pământ în punctul cel mai apropiat.

Comparativ, Luna adevărată se află mult mai aproape, la doar 384.400 de kilometri. Astronomul Harris menționează că o astfel de orbită nu implică o traiectorie de impact iminentă. „Vestea bună este că o astfel de orbită nu rezultă într-o traiectorie de impact din senin”, a spus Harris.

Aceasta nu este prima „lună falsă” a Pământului, în 2016 observatorul Pan-STARRS a descoperit un asteroid (2016 HO3) care ar putea fi un fragment din Lună. Deocamdată, Luna pe care o cunoaște cu toții este singura importantă pentru Terra, potrivit Insider.