Descinderi la clanul ”Escobar” de România. Membrii grupării, acuzați de trafic de arme și de droguri. Aceștia acționau pe trei paliere

Descinderi la clanul ”Escobar” de România. Membrii grupării, acuzați de trafic de arme și de droguri. Aceștia acționau pe trei paliere Percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorii DIICOT au lansat una dintre cele mai ample operațiuni anti mafia, în două județe din vestul României. Trei grupări de crimă organizată au fost anihilate de anchetatori. În dosar se vorbește de trafic de arme, trafic de droguri, cocaină și canabis, dar și fals de monedă.

La prima oră a dimineții de marți, sute de polițiști de la mai multe Brigăzi de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog, Craiova, Timișoara și Caraș Severin, dar și jandarmi de la multe structuri de intervenție, au organizat 21 de percheziții, în diverse localități din județele Caraș Severin și Timiș.

Surse judiciare susțin că este vorba despre 30 de suspecți care erau organizați într-un cartel, pe principiul celui condus de Pablo Escobar. De aici, dosarul penal a primit numele ”clanul Escobar”.

Procurorii antimafia susțin că acest cartel era compus din trei rețele de crimă organizată, fiecare cu profilul ei de activitate. Singurul lucru care era comun era conducerea, asigurată de un temut interlop. Procurorii DIICOT încă nu i-au făcut public numele, acesta fiind dus la audieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pistoale și sute de gloanțe

Modul de acțiune al cartelului era unul simplu. Toate cele trei grupuri erau organizate pe trei paliere: palierul de organizare / coordonare, palierul intermediar, format din membrii care puneau în aplicare dispozițiile liderilor pe segmentul aprovizionare, transport și depozitare și palierul de acțiune stradală, format din membrii care valorificau en-detail bunurile care făceau obiectul activității infracționale.

Prima grupare se ocupa de traficul de droguri. Astfel, în ceea ce privește grupul infracțional organizat implicat în traficul de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină), s-a stabilit faptul că drogurile proveneau din țări din vestul Europei, în special Spania. Procurorii au adunat probe despre un trafic de cinci kilograme canabis și mai multe doze de cocaină.

Al doilea grup se ocupa cu traficul de arme și muniții. Anchetatorii au stabilit că acesta acționa pe ruta Bulgaria-România-Suedia, dezvoltându-se ca urmare a cererii venite din partea unor cetățeni români stabiliți in Suedia. Pe parcursul cercetărilor au fost interceptate mai multe transporturi, fiind confiscate trei arme scurte tip pistol modificate pentru tragere cu muniție letală și peste 600 de cartușe cu glonț.

Falsificau cu succes euro

Al treilea grup se ocupa cu falsificarea bancnotelor de 50 de euro. Grupul infracțional organizat era implicat și în activități din sfera falsului de monedă. Acest grup avea rolul de a plasa moneda falsă din cupiura de 50 Euro pe raza județului Caraș-Severin.

„Din datele obținute rezultă că moneda contrafăcută provenea din Bulgaria, iar, pentru plasarea acesteia, membrii palierului intermediar au recrutat diferite persoane, denumite ”săgeți” pe care le transportau la societăți comerciale în vederea plasării efective a bancnotelor. Până în prezent au fost identificate cinci plasări de monedă contrafăcută realizate de membrii grupării”, susțin cei de la DIICOT.