Comerțul cu cocaină este în creștere. România, printre țările cu piață de desfacere

Comerțul cu cocaină este în creștere. România, printre țările cu piață de desfacereSursa foto: Pixabay

Pe 9 ianuarie 2020, aproximativ 400 de kilograme de cocaină au ajuns în Catania, un mic oraș de pe coasta de est a Siciliei. Transportul a fost opera lui José Ángel Rivera Zazueta, „El Flaco”, un presupus traficant de droguri și comandant secund în cartelul de la Sinaloa, care lucra la ordinele lui Ismael „El Mayo” Zambada.

Banii proveniți din traficul de droguri ajung în mediul politic

Poliția italiană a monitorizat transportul timp de cel puțin un an, potrivit unei anchete italiene antidrog. Aceasta a fost prima dată când autoritățile europene au văzut de aproape operațiunile masive europene ale cartelului de la Sinaloa. Deși SUA rămâne principala destinație pentru cea mai mare parte a contrabandei de droguri a cartelurilor mexicane, piața de droguri ilegale din Europa, mai profitabilă și trecută cu vederea anterior, devine o destinație aproape la fel de comună pentru transporturile acestor carteluri.

Porturi precum Catania în Italia și Anvers în Belgia fac acum parte din rutele bine stabilite pentru contrabanda de cocaină de către cartelurile de droguri mexicane și braziliene, potrivit recentelor blocaje raportate de poliția europeană. Capturile de cocaină în portul Anvers în 2021 au crescut cu peste 33% față de 2020 și au fost de două ori mai mari decât în urmă cu cinci ani, au declarat oficialii Serviciului Vamal și Accizelor din Belgia într-o conferință de presă în ianuarie.

Bart de Wever, primarul Anversului din 2013, a urmărit cum a apărut tendința. În 2018, de Wever a spus că banii din droguri „vor pătrunde în politică” și inevitabil corup autoritățile locale, având în vedere amploarea traficului de cocaină prin port. În februarie 2021, oficialii germani din orașul Vlaardingen au găsit aproape 18 tone de cocaină într-o încărcătură de containere care soseau din Paraguay. Aceasta a fost cea mai mare cantitate de cocaină capturată vreodată în Europa, potrivit autorităților.

Există un mare stimulent pentru cartelurile mexicane să-și intensifice operațiunile în Europa: potrivit unui operator de nivel mediu al cartelului de la Sinaloa, care a vorbit anonim pentru a discuta despre operațiunile cartelului, prețul unui kilogram de cocaină în Europa poate fi mai mult decât dublul prețului său în SUA. „Un kilogram livrat în SUA, să zicem Chicago, ar putea fi în jur de 30.000 de dolari en gros, dar în Europa ar putea ajunge până la 60.000 de dolari sau mai mult. Desigur, călătoria este mai lungă, dar riscul este același, așa că pentru noi merită.” a spus operatorul.

Pentru a ajunge la consumatorii europeni, organizațiile criminale mexicane, braziliene și columbiene s-au aliat cu cea mai proeminentă mafie din Europa. Infama „Ndrangheta a fost legată de cartelul de la Sinaloa, parteneriat cu acesta pentru a importa cocaină în Europa și a o distribui acolo. În octombrie 2021, autoritățile din nordul Italiei au confiscat 19 kilograme de cocaină cu o valoare estimată la 3,2 milioane de euro într-o operațiune numită „Vida Loca”. Operațiunea a rezultat din arestarea în 2019 a unui bărbat mexican cu 9,2 kilograme de drog pe aeroportul din Milano.

Producerea drogurilor în Europa

După ce a investigat rețeaua bărbatului, polițiștii au constatat implicarea mai multor cetățeni italieni aparținând „Ndranghetei”. Un rechizitoriu recent depus în SUA împotriva unui mexican pe nume Carlos Rubén Ramírez Monroy, descrie operațiuni extinse în România ale cartelului Jalisco Nueva Generación (CJNG). Rechizitoriul îl acuză pe Ramírez Monroy că operează o rețea de trafic de metanfetamina și cocaină din Mexic în Europa, precum și o schemă de spălare a banilor la scară largă.

Ramírez Monroy a fost arestat în România în 2020 și extrădat în SUA în februarie 2021. În timpul arestării sale, el a fost descris drept „membru al unei rețele criminale mari din Mexic implicată în trafic de droguri”. Agentul din Sinaloa a declarat cum cocaina nu este singura „marfă” trimisă în Europa. Mai recent, a spus el, cartelul a transportat metamfetamină și ecstasy produse în Mexic. "Ei solicită, noi oferim. Așa funcționează această afacere. Au învățat că suntem foarte pricepuți să producem meth și pastile, așa că am trimis niște teste și am stabilit afaceri cu mafia europeană", a spus el.

Un raport din 2019 al Europol și al Centrului European de Monitorizare a Dependenței de Droguri detaliază investigațiile europene privind operațiunile cartelurilor mexicane în Marea Britanie, Germania, Franța, Irlanda, Belgia, Maroc, Serbia, Spania, Turcia, Germania, Italia și Albania. „O evoluție suplimentară de oarecare îngrijorare este descoperirea în Olanda și Belgia, în prima jumătate a anului 2019, a trei unități de producție de metamfetamină la scară largă, unde mexicanii lucrau cu grupuri criminale locale”, se arată în raport, potrivit Business Insider.

Investigațiile DEA din SUA și ale guvernului columbian indică că organizațiile mexicane ar putea produce droguri sintetice în Europa, potrivit raportului. „Implicarea unor cetățeni mexicani în instalațiile de producție de metamfetamină desființate în Olanda și Belgia în 2019 poate fi un semn” că acele grupuri „au început să producă drogul în Europa, potențial pentru vânzare pe piața europeană”, potrivit unui raport al Centrul European de Monitorizare a Toxicomaniei.

În mai multe laboratoare dezmembrate în februarie, mai și iunie 2019, au fost găsite substanțe utilizate în mod obișnuit în laboratoarele ilegale de droguri din Mexic, precum BMK (benzil metil cetonă) și acidul tartric, indicând implicarea mexicanului în producția din țările europene. Din 2019 până la sfârșitul anului 2020, aproape 20 de mexicani au fost arestați în Europa și acuzați că au contribuit la producerea de droguri sintetice, potrivit publicației germane Tagesschau.

Ne puteți urmări și pe Google News