Scenariul de care se temeau românii se adeverește: Probleme cu gazele naturale în următoarele luni. UE nu se va putea descurca fără Rusia

Scenariul de care se temeau românii se adeverește: Probleme cu gazele naturale în următoarele luni. UE nu se va putea descurca fără Rusia Sursa foto: Dreamstime.com

În cazul în care autoritățile ruse vor decide să nu mai furnizeze gaze naturale Europei, Uniunea Europeană nu va putea înlocui complet acest gol, a avertizat, duminică, 6 martie, directorul general al companiei franceze Engie, Catherine MacGregor. Potrivit CEO-ului, primele dificultăți ar apărea odată cu umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare.

Aproximativ 40% din gazul consumat de Uniunea Europeană provine din Rusia. În cazul în care Moscova decide să întrerupă furnizarea de gaze naturale, în contextul în care Occidentul impune sancțiuni economice în mod repetat pe fondul războiului din Ucraina, primele provocări ar fi resimțite în timpul primăverii și al verii, când va avea loc umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare, potrivit directorului general al Engie.

Uniunea Europeană nu se va descurca fără gazele rusești

Uniunea Europeană nu va putea înlocui în întregime gazele naturale din Rusia. Resursele pe care europenii le au la dispoziție sunt acum limitate, a avertizat managerul de top Catherine MacGregor.

„Dependența este de 100% în anumite țări din Europa de Est. O încetare a livrărilor ar avea consecințe grave și foarte rapide”, a spus directorul general al companiei franceze, potrivit TASS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Livrările de gaze rusești către Europa în acest moment sunt normale, a precizat MacGregor. „Gazprom își onorează angajamentele contractuale, așa cum a făcut-o întotdeauna”, a adăugat ea.

Când se va confrunta Europa cu primele probleme

„Adevărata problemă ar fi umplerea depozitelor în primăvară și vară, în vederea pregătirii pentru iarna 2022-2023”, a spus directorul general al grupului francez. „Ar fi foarte dificil să găsim volumele necesare și ar fi foarte greu în cazul unui conflict de lungă durată în Ucraina. În realitate, am intra atunci într-o lume nouă pentru energie, sub efectul unui șoc fizic și al unui șoc de preț fără precedent, care ar transforma fără îndoială peisajul energetic pe termen lung”, a spus managerul.

În ceea ce privește iarna care se încheie, Uniunea Europeană nu s-ar confrunta cu probleme de aprovizionare întrucât sezonul este destul de blând. Chiar și în cazul unei privări complete de gazul rusesc, țările europene s-ar putea descurca datorită furnizorilor din alte țări, care vor asigura gaze naturale prin gazoduct sau cu ajutorul unui tanc pentru GNL.

Teama de întreruperi ale exporturilor din Rusia, care furnizează 40% din importurile europene de gaze, a făcut ca prețul acesteia să urce, vineri, în Europa la un nou maxim istoric.

Gazul rusesc reprezintă 20% din livrările Engie

Gazul rusesc reprezintă 20% din livrările Engie. Grupul negociază volume suplimentare cu Norvegia, Olanda, Algeria și Statele Unite, „dar trebuie să fim lucizi”, a subliniat Catherine MacGregor.

„Pârghiile care ne stau la îndemână sunt limitate. Ele nu vor fi suficiente pentru a înlocui tot gazul care vine astăzi din Rusia”. În cazul unei reduceri a livrărilor, „nu este de neimaginat că autoritățile publice vor pune în aplicare măsuri de limitare a cererii”, a subliniat șefa Engie. Atât industriașii, cât și cetățenii ar putea, de asemenea, să își reducă consumul, în special de încălzire.

De asemenea, ar fi necesar „să se plafoneze prețurile gros ale gazului în Europa, ceea ce ar avea efectul indirect de limitare a prețurilor la electricitate”, și accelerarea în domeniul energiilor regenerabile, fie că este vorba de turbine eoliene sau de biometan, potrivit lui Catherine MacGregor.