Lovitură teribilă pentru români! Prețurile europene la gaze naturale au sărit în aer: Se va vedea la facturi

Lovitură teribilă pentru români! Prețurile europene la gaze naturale au sărit în aer: Se va vedea la facturiSursa foto: Dreamstime.com

După ce țările europene au atras atenția că sancțiunile UE împotriva Rusiei ar putea să aibă consecințe serioase asupra transporturilor de gaze naturale, prețurile la această utilitate s-au majorat semnificativ. Costurile europene și britanice au înregistrat scumpiri, în timp ce prețul de referință al gazului olandez a atins un nivel record. Unele încărcături de gaz lichefiat rusesc și-au schimbat cursul.

Prețurile europene la gaze ating noi cifre record. Luni, Marea Britanie a ordonat blocarea accesului navelor asociate cu Rusia în porturile sale, în timp ce oficiali din unele țări ale Uniunii Europene au transmis că blocul comunitar al celor 27 de țări ia în considerare o interdicție privind navele rusești.

Scumpiri istorice la gaze naturale: 185 euro pe tonă

Parlamentul European a cerut marți ca UE să își închidă porturile pentru navele rusești sau pentru navele care se îndreaptă spre sau dinspre Rusia. Deși Parlamentul nu stabilește sancțiuni și votul său de marți nu a fost obligatoriu, comercianții au spus că acesta arată direcția unei posibile înăspriri a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproximativ 40% din gazele naturale ale blocului.

Nu toate țările se aprovizionează direct din Rusia, dar dacă țări precum Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, primesc mai puțin gaz, trebuie să înlocuiască această cantitate din altă parte, de exemplu, din Norvegia, ceea ce are un efect în lanț asupra gazului disponibil pentru alte țări.

Contractul olandez de referință pentru gazele naturale pe prima lună de la centrul TTF a atins miercuri un nivel record de 185 de euro pe tonă, depășind cu puțin maximul anterior de 184,95, înregistrat în decembrie anul trecut, când fluxurile rusești prin marea conductă Yamal au început să trimită gazul spre est în sens invers.

Principalul motiv al majorării prețurilor

Contractul britanic pentru prima lună a atins 384 pence pe termie, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, pe fondul rapoartelor conform cărora încărcăturile rusești de gaz natural lichefiat (GNL) au fost deviate din porturile britanice.

„Mișcarea de preț de astăzi nu se bazează pe schimbări fundamentale în balanțele europene de gaze”, a declarat Leon Izbicki, analist european de gaze naturale la Energy Aspects.

„Principalul motor din spatele creșterii puternice a TTF este o creștere percepută a riscului de sancțiuni europene care vizează exporturile de energie rusești”, a spus el, potrivit Reuters.

Rusia livrează aceeași cantitate de gaze naturale Europei

În pofida războiului în curs de desfășurare din Ucraina, livrările fizice de gaze din Rusia către Europa prin diferitele sale conducte au rămas până acum în mare parte neschimbate.

Chiar și gazele care vin din Rusia prin conductele care trec prin Ucraina au rămas robuste. Nominalizările de capacitate pentru furnizarea către Slovacia din Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany ar urma să atingă miercuri cel mai ridicat nivel de până acum în 2022, de 881.917 megawați oră (MWh).

Dar comercianții și analiștii au declarat că, pe măsură ce războiul și sancțiunile se intensifică, cresc și posibilitățile ca acest lucru să se schimbe, ceea ce conduce la creșterile uriașe ale prețurilor.

„Având în vedere că potențiala întrerupere a aprovizionării din partea Rusiei reverberează pe întreaga piață energetică europeană, este probabil ca prețurile volatile ale energiei să continue în viitorul apropiat”, a declarat Dr. Craig Lowrey, consultant senior la Cornwall Insight.

Ne puteți urmări și pe Google News