Evenimentul Zilei > Politica > Deputații le-au dat jurnaliștilor PENSII SPECIALE. Guvernul: Legea nu este „oportună”
Deputații le-au dat jurnaliștilor PENSII SPECIALE. Guvernul: Legea nu este „oportună”

Deputații le-au dat jurnaliștilor PENSII SPECIALE. Guvernul: Legea nu este „oportună”

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede că jurnaliştii, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită. Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Reacția Guvernului nu a întârziat, purtătorul de cuvânt Dan Suciu precizând că legea nu este oportună.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 207 voturi "pentru" şi 7 "abţineri".  Acesta prevede că  "prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică".

Potrivit legii, "cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării", iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare.

Legea mai prevede că indemnizaţia lunară se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, iar beneficiarul trebuie să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Proiectul de lege a fost susţinut de parlamentarii liberalii, iar Gheorghe Ialomițianu a precizat că impactul bugetar nu va constitui o problemă, având în vedere că Guvernul spune că are încasări mai mari decât cele prevăzute.
 

Suciu: Nu o considerăm oportună
 

"Orice modificare legislativă care prevede pensii speciale n-o considerăm oportună. Orice modificare legislativă. Situaţia pensiilor este într-adevăr una complicată, dar nu se rezolvă prin pensii speciale pentru diferite categorii că nu ajungem nicăieri. Cu toată simpatia pentru profesia de jurnalist, pe care am practicat-o şi eu. Cred că sunteţi de acord cu mine că nu este o variantă pe care să mizăm, nici dumneavoastră, nici noi. Există o datorie morală pe care, mai ales noi, ca jurnalişti – dacă-mi daţi voie să mă calific şi eu în această profesie – o avem pentru a nu cere un statut special. Îl criticăm sau l-aţi criticat de atâtea ori statutul special pe care l-au obţinut alţii, nu cred că este acum cazul să obţineţi un statut special sau să obţinem un statut special, că poate vreodată cineva mă mai angajează în presă", a fost reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului Dan Suciu, citat de mediafax.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.