Editura Evenimentul si Capital

Deputaţii au MĂRIT amenzile din LEGEA DEFĂIMĂRII. Sancţiuni de până la 100.000 de lei pentru cei care INSULTĂ şi JIGNESC pe Facebook. Liviu Dragnea: "E o LEGE la care ţin". Reacţia PNL: "E o revenire la practicile epocii COMUNISTE"

Liviu Dragnea este iniţiatorul acestei legi
Autor: | | 121 Comentarii | 17989 Vizualizari

Comisia Juridica si Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor au avizat favorabil legea iniţiată de Liviu Dragnea privind defăimarea socială. În Comisie, cuantumul amenzilor a fost modificat, iar amenda pentru defăimări aduse unui grup social s-a mărit de la maximul de 60.000 la 100.000 de lei.

UPDATE 15.05 Iniţiatorul acestei legi, Liviu Dragnea, a vorbit despre acaeastă lege. "E o lege la care ţin foarte mult si e o prevedere: cine se simte defăimat, se va adresa CNCD", a spus Liviu Dragnea, informează B1 TV. . Se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca defăimarea vizeaza o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă defăimarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Aceste amenzi se vor aplica oricarei defaimari facute in spatiul public, inclusiv in presa si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook, potrivit Mediafax.

Amenzile se vor aplica printr-o decizie a unui departament special creat in cadrul CNCD, fara o decizie a unei intante.

Senatul a adoptat pe 7 octombrie, în calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa privind promovarea demnității umane si tolerantei fata de diferențele de grup, potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei. Actul normativ vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice si juridice care discriminează social, sa elaboreze ghiduri de bune practici în materie, sa verifice implementarea masurilor de promovare a demnității umane, dar și să asigure asistenta de specialitate. Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizată de defăimare socială poate formula, în fața instantei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, iar legea urmeaza sa intre in dezbarerea plenului.

Reacţia PNL: "Legea Dragnea" - o revenire la practicile epocii comuniste

Liberalii critică proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea, susţinând că reprezintă un atentat la libertatea de expresie, şi anunţă că vor vota împotriva iniţiativei miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. "Prevederile acestei legi sunt periculoase şi reprezintă un atentat la libertatea de expresie garantată de Constituţia României. Libertatea de exprimare este un drept care trebuie apărat cu orice preţ, iar limitarea lui înseamnă un regres şi o pierdere în termeni de democraţie. Liviu Dragnea forţează mâna propriilor parlamentari şi le cere să voteze o lege anti-democratică, translatând politica de partid, politica pumnului în gură, la nivel de lege", se arată într-un comunicat PNL, potrivit Agerpres. Liberalii anunţă că vor vota împotriva proiectului miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, precizând că nu a existat o consultare solidă cu societatea civilă şi o dezbarere reală pe această temă. "PNL nu acceptă şi se opune cu vehemenţă demersului legislativ al PSD, prin care partidul-stat vrea să blocheze declaraţiile incomode din societate. Aşa cum în PSD pluralitatea de opinii este interzisă, Dragnea vrea să o ridice la rang de politică de stat. (...) Reprezentanţii PNL din Comisia juridică au votat împotriva acestui proiect, gest pe care parlamentarii liberali îl vor repeta, mâine, în plenul Camerei Deputaţilor. Considerăm că 'Legea Dragnea' reprezintă o revenire la practicile epocii comuniste şi trădează mentalitatea unui partid rămas tributar acestor practici când se pune botniţă presei şi libertăţii de exprimare a societăţii româneşti", consideră PNL.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI