Românii din SUA scriu Departamentului de Stat să ceară oficialilor români respectarea statului de drept

Românii din SUA scriu Departamentului de Stat să ceară oficialilor români respectarea statului de drept

Un grup de româno-americani a inițiat o scrisoare deschisă în care, în contextul vizitei la București a subbsecretarului de stat Victoria Nuland, îi cer secretarului de stat John Kerry să „pună mai multă presiune” pe oficialii de la București pentru a respecta statul de drept și independența Justiției.

În scrisoare i se mulțumește lui Kerry pentru faptul că a trimis-o la București pe Victoria Nuland ca să discute cu autoritățile române despre statul de drept. „Există multe exemple în lume care arată că nici o țară nu poate oferi o viață bună și un viitor cetățenilor ei dacă este condusă de o clasă politică coruptă care vrea să fie deasupra legii”, se mai afirmă în petiția transmisă secretarului de stat al SUA.  Redăm mai jos textul scrisorii: Domnule secretar de stat, "Vă scriem în numele mai multor români americani, precum și din partea multor români de pretutindeni pentru a vă mulțumi pentru trimiterea secretarului adjunct Victora Nuland în România pentru a discuta cu înalți oficiali ai statului despre consolidarea statului de drept în România. Politicienii români au încercat recent să încalce statul de drept votându-și o imunitate care ar face aproape imposibilă cercetarea lor în cazuri de corupție de către autorități. În plus, au încercat să treacă o lege care promovează amnistierea politicienilor corpți judecați în prezent sau aflați deja în închisoare. Aceste tentative ne-au provocat o adâncă îngrijorare atât nouă, cât și familiilor noastre aflate în România. Sunt, în lume, numeroase exemple care demonstrează că nicio țară nu poate asigura un trai bun și un viitor pentru poporul său dacă este condusă de o clasă politică coruptă, care încearsă să se plaseze deasupra legii. Și, într-adevăr, asta încearcă să facă politicienii români. Vrem o Românie în care toți cetățenii sunt egali în fața legii, indiferent de poziția politică și socială pe care o dețin. Comunitățile noastre împărtășesc îngriijorarea Departamentului de Stat al SUA cu privire la recentele evoluții din România și susținem pe deplin poziția exprimată de ambasadorii SUA la București și la a OSCE în această privință. Vă solicităm, așadar, să puneți și mai multă presiune asupra oficialilor români să respecte principiul separației puterilor, statul de drept și independența Justiției. Vă mulțumim, domnule secretar de stat, pentru atenția acordată și pentru ajutorul acordat menținerii democrației în România." CITIȚI ȘI:

  • Victoria Nuland, asistentul secretarului american de Stat, vine la București pentru a discuta despre statul de drept. Nuland nu se întâlnește cu Ponta!