Evenimentul Zilei > Actualitate > Delapidare din fondul serviciului secret al Armatei. Nici CSAT nu știa de acest cont
Delapidare din fondul serviciului secret al Armatei. Nici CSAT nu știa de acest cont

Delapidare din fondul serviciului secret al Armatei. Nici CSAT nu știa de acest cont

Generalul Iulian Gherghe, fostul număr 2 în serviciul de informații al Armatei, acuzat că a pus mâna pe o parte din banii pentru război ai Armatei Române, „uitați” într-un cont din 1983, rămâne în arest alte 30 de zile.

CSAT nu știa de „pușculița” care conținea 1.267.000 de dolari din fondul de război.

Cine știa de existența banilor

Potrivit documentelor de la dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), de existența acelui cont bancar știau doar Marian Hapău, comandantul Direcției Generală de Informații a Apărării (DGIA) și adjunctul său, Iulian Gherghe, cel acuzat de delapidare, informează Radio Europa Liberă.

„În urma clarificărilor de la Direcția Generală Juridică, în afară de inculpat și comandantul DGIA nu știa nimeni de cont, nici măcar CSAT. Există indicii că ne regăsim în fața unui cont vechi din 1983, rezultat în urma derulării unor activități de comerț exterior purtătoare de comisioane legale, reprezentând o sursă de venit pentru Direcția de Informații Militare, cont care nu are origine bugetară și nu poate fi asimilat fondurilor formate, angajate și utilizate conform clasificației bugetare indiferent dacă sunt cele publice sau cele operative aprobate de CSAT.

În aceste condiții, apare absolut neclară amploarea presupusei activități infracționale a inculpatului, fiind necesară verificarea acestui cont din 1983 pînă în prezent, dar și dacă CSAT sau măcar ministrul apărării cunoștea despre existența sa”, se arată în documentele depuse la dosar, referitor la acel cont din care Iulian Gherghe ar fi sustras o parte din bani.

Magistrații mai susțin că „în mod cert, acest cont nu era gestionat de serviciul financiar contabil și implicit nu era supus controlului financiar contabil regulat”.

Memoriile, pușca și alicele

Anchetatorii au făcut și o percheziție acasă la Gherghe, după ce s-a constatat că acesta a scos din cont 179.000 de dolari pentru a-și cumpăra un teren și o casă, folosind o stampilă cu semnătura șefului DGIA, Marian Hapău.

La percheziție a fost descoperită o armă cu alice, o lunetă și mai multe alice cu bile, ofițerul fiind cercetat și pentru nerespectarea regimului armelor. În urma verificării locuinței a mai fost descoperit un caiet de memorii al lui Gherghe. În aceste însemnări sunt trecute diverse întâmplări și fapte ale personalului DGIA.

În același timp, anchetatorii au decis să extindă urmărirea penală, fiind suspiciuni de săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, după ce au apărut neconcordanțe între declarațiile date de Gherghe și de șeful său direct, generalul Hapău. „Judecătorul de drepturi și libertăți apreciază ca fiind neclar în acest moment modalitatea în care la nivelui DGIA s-a dispus confecționarea celor două stampile cu semnăturile directorului general, modalitatea de păstrare și utilizare a acestora”, se arată în dosarul instanței.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.