Decizie şoc în plin război! Consiliul Europei a dat o veste cruntă. Ce se întâmplă cu Transnistria

Decizie şoc în plin război! Consiliul Europei a dat o veste cruntă. Ce se întâmplă cu Transnistria Sursa: Razvan Alex | Dreamstime.com

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut că Rusia a ocupat o parte a Republicii Moldova, Transnistria. Moldovenii cataloghează prezența acestor trupe rusești drept ilegitimă.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a susținut o rezoluție prin care se recunoaște agresiunea armată a Rusiei împotriva Republicii Moldova în 1992 și ocuparea Transnistriei. Teritoriul autoproclamat este un stat separatist nerecunoscut, situat în fâșia îngustă de pământ dintre râul Nistru și granița cu Ucraina, care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova.

Anterior, membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia au sugerat ca adunarea să recunoască oficial ocupația rusă a Moldovei.

Decizia declară că anterior „Rusia a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii sale transnistrene”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta este prima recunoaștere oficială a Transnistriei ca „teritoriu ocupat” la acest nivel. Până acum, Consiliul Europei a numit teritoriul „sub controlul efectiv al Federației Ruse” cea mai dură formulare. De regulă, documentele Consiliului Europei și ale altor organizații evitau în general formularea despre statul de stat ocupat de către forțele rusești.

Ocupația Rusiei în Transnistria

Tensiunile între regiunea din care compune astăzi Transnistria și guvernul central al Moldovei au apărut în ultimele etape ale Uniunii Sovietice (URSS), în timpul dizolvării acesteia. De șla acest conflict a izbucnit în cele din urmă Războiul din Transnistria.

Această prezență militară rusă datează din 1992, când Armata a 14-a sovietică a intervenit în Războiul din Transnistria în sprijinul forțelor separatiste transnistrene. După încheierea războiului, care s-a încheiat cu o victorie transnistreană susținută de ruși și cu independența de facto a regiunii, forțele ruse au rămas într-o misiune de menținere a păcii și s-au reorganizat în 1995.

Republica Moldova consideră prezența acestor trupe rusești ilegitimă și a cerut retragerea și înlocuirea lor cu forțe internaționale.

Pe 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția prin care îndemna Federația Rusă să-și retragă necondiționat trupele și armamentul fără întârziere de pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia nu a făcut însă acest lucru.

În 2021, Republica Moldova a făcut ultimul apel către Federația Rusă pentru retragerea trupelor din regiunea transnistreană.

În acest moment, Federația Rusă deține un număr necunoscut de militari în Transnistria.