Decizie importantă luată de judecătorii de la Înalta Curte. Un recurs în casație a fost respins

Decizie importantă luată de judecătorii de la Înalta Curte. Un recurs în casație a fost respins

Una dintre căile de extraordinare de atac, prevăzute de Codul de Procedură Penală, este recursul în casație.

Recursul în casație se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție și este așa de rar admis încât reprezintă o raritate pentru justiția din România.

Recent, judecătorii de la ICCJ au decis să respingă recursul în casație declarat de Robert Georgescu, consilierul personal al fostului primar de la Sectorul 1 București, Andrei Chiliman.

”Respinge, ca nefondat, recursul în casație formulat de inculpatul Grigorescu Robert împotriva deciziei penale nr. 1348/A din data de 27 noiembrie 2020, pronunțate de Curtea de Apel București – Secţia I penală”, se arată în verdictul judecătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă un recurs în casație este admis, de regulă, persoana în cauză este eliberată de îndată, sentința putând fi de achitare sau de rejudecare a procesului celui în cauză. Există și situații ca prin recursul în casație, anumite pedepse să fie anulate sau pedeapsa redusă, în funcție de reintepretarea materialului probator de la dosar.

A luat mită pe comision

Grigorescu era consilierul primarului Chiliman și coordonator al Direcției de Investiții a Primăriei Sectorului 1 din București. Acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru luare de mită, judecătorii dispunând și confiscarea sume de 1.4 milioane lei.

Robert Grigorescu a fost cercetat și trimis în judecată pentru că ar fi luat mită în schimbul atribuirii unor contracte cu Primăria Sectorului 1.

Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost și el trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. În această cauză au mai fost trimişi în judecată şi doi angajaţi ai Direcţiei Utilităţi Publice din cadrul primăriei. Cei trei sunt acuzaţi că ar fi emis, cu încălcarea legii, o autorizaţie de funcţionare pentru o terasă amplasată pe un teren privat din sector, deşi vecinii s-au opus emiterii documentului, iar legea prevede acordul expres al vecinilor.

În 2015 , Andrei Chiliman a fost reținut, pentru ca apoi să fie eliberat și cercetat sub control judiciar. Procurorii îl acuză în acest dosar ar fi atribuit contracte cu dedicaţie şi că în schimb ar fi primit 10 la sută din valoarea lor.