Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie controversată. CCR a decis că impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională
Decizie controversată. CCR a decis că impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională

Decizie controversată. CCR a decis că impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională

După 6 luni de aşteptare, magistraţii Curţii Constituţionale a României au decis marţi că taxarea celebrelor pensii speciale cu până la 85% este neconstituţională.

Conform surselor Digi 24, judecătorii CCR au decis că inclusiv impozitarea pensiilor militarilor și ale magistraților este neconstituțională. Decizia a fost una foarte aşteptată în societatea românească şi vine după mai multe luni în care judecătorii constituționali au tot amânat soluția.

Pentru cei care sunt mai puţin familiriazaţi cu subiectul, amintim că parlamentarii au decis în luna iunie ca toate aceste pensii speciale să fie impozitate cu până la 85%. Astfel, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia era mai mare de 7.000 de lei.

Totodată, impozitarea de 10%  era prevăzută în proiectul de lege pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. În acel context, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională a României proiectul de lege. Ulterior, legea a fost atacată la Curte și de magistraţii Înaltei Curţi de Casație și Justiție a României (ÎCCJ).

Când a început povestea cu pensiile speciale

La data de 17 iunie 2020, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care avea ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă. Un amendament indica faptul că pensiile cu valoare de până la şi inclusiv 2.000 de lei nu se impozitează. Pentru cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 impozitarea însemna 10%, iar pentru pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei, impozitarea ajungea la 85%.

La o zi distanţă, amendamentul votat de Camera Deputaţilor a fost atacat la Curtea Constituţională a României de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, dar şi de Avocatul Poporului, Renate Weber. La data de 18 iunie 2020 Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze CCR cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Magistraţii instanţei supreme susţineau că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal era neconstituţională deoarece încălca dispoziţiile mai multor articole din Constituţie. În acelaşi context, ÎCCJ a arătat în hotărârea de sesizare a CCR că unul dintre cele 5 principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează „justeţea impunerii sau echitatea fiscală”.

Aceasta „asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”. De asemenea, în sesizarea care a stârnit numeroase discuţii în rândul societăţii româneşti s-a mai arătat: „Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE