Evenimentul Zilei > Actualitate > DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Picioru?e de prepeli??, m?sline pane ?i „Cu?ma lui Gugu??”
DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Picioru?e de prepeli??, m?sline pane ?i „Cu?ma lui Gugu??”

DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Picioru?e de prepeli??, m?sline pane ?i „Cu?ma lui Gugu??”

Cultura trece ?i prin stomac. Depinde ce bagi în el ca s? nu fii considerat un incult. Limba poate fi mâncat?, sau vorbit?. Uneori, ambele variante sunt valabile

Dac? ?i-ai primit chenzina ?i ai achitat rata la banc?, între?inerea, cablul, curentul, telefonul, gr?dini?a copilului ?i celelalte angarale, ?i-au mai r?mas niscaiva bani de buzunar ?i vrei s?-?i impresionezi iubita, exist? solu?ii!
Epopeea culinar? a „Evenimentului zilei” continu? cu trei restaurante de top, din care unul face parte din segmentul „premium”, iar celelalte dou? din categoria „grea” a cârciumilor Capitalei. Dac? banii nu sunt suficien?i, barem afli unde po?i s? m?nânci dac? e?ti invitat de vreun prieten cu stare, care te las? pe tine s? alegi locul de desf?tare. ?i, pe cuvânt, pe acolo n-o s? g?se?ti proletara ciorb? de peri?oare ?i nici eternele chiftelu?e marinate cu piure!

  • DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Ra?? fiart? ?ase ore în untur?, tocan? de molu?te ?i caviar cu votc?!


Trufele negre de la „Diplomat”
Poate cel mai exclusivist restaurant bucure?tean, cu o tradi?ie de peste 80 de ani, plasat pe malul de nord al Her?str?ului, lâng? Fântâna Miori?a, este „Diplomat”. Localul, parte a complexului cunoscut generic drept „Clubul diploma?ilor”, recent renovat, s-a redeschis acum o lun? ?i este disponibil tuturor. Pân? nu demult, accesul era permis doar membrilor clubului. Azi, selec?ia clien?ilor o face doar grosimea portofelului! Piesa de rezisten?? a localului este Giovanni Cinquepalmi, din Puglia. Italianul de 36 de ani este noul Chef al rafinatului amplasament. „G?tim re?ete clasice, dar modernizate. Prezentarea e diferit? ?i prepararea, care dura mult, s-a scurtat. Se conserv? calit??ile nutri?ionale ale ingredientelor, mânc?rurile sunt mai gustoase ?i digestia mai bun?”, explic? don Giovanni.

Un starter de senza?ie a fost salata de dovleac, cu nuc? pr?jit?, Grana Padano DOP ?i trufe negre la 48 de lei, iar picioru?ele de prepeli?? la cuptor cu crem? de ro?ii asiatic? au asortat perfect cromatica. Se simte pregnant wasabi-ul japonez. Supa crem? de fasole cu midii în cochilie, o combina?ie interesant?, face 42 de lei, dar dac? vrei ceva special, recomandarea e o crem? de linte cu homar rumenit! Doar c? te cost? dublu. Tot cam atât, vreo 86 de lei, a costat felul de baz?, un ton ro?u în crust? de fistic pisat manual, în mojar, ?i asezonat cu ruccola s-a dovedit a fi continuarea logic?.

  • EXPLOZIA DIN CENTRUL ISTORIC! O distrac?ie de miliarde în inima Capitalei | VIDEO

Dac? ai fi legat la ochi, pariezi c?-i mu?chi de vit?! Care mu?chi, la „Diplomat”, e preparat la gr?tar, cu sos de hribi ?i trufe negre. Efectul, pentru care pl?te?ti 110 lei, e de vis! De departe „power play”-ul meniului. Finalul î?i asigur? limba toat? ziua: crem? de vanilie cald?, cu fructe de p?dure. De b?ut, ai la dispozi?ie o vinotec? rarissim? cu soiuri române?ti, ungure?ti, din Fran?a, Italia, America, dar ?i neozeelandeze ?i australiene. Cât despre ap?, borvizul na?ional e b?tut de snoabele Perrier, San Pellegrino ?i Aqua Panna. Clientela e pe m?sura preten?iilor. La „Diplomat”, pariu pe leafa mea, nu dai de Gu?? sau Z?voranca! Înc? ceva, salonul, de 80 de locuri, nu se închiriaz?!
"Tehnica de preparare, care în trecut lua mult timp, s-a scurtat. Mâncarea e mai gustoas? ?i mai s?n?toas?!”
GIOVANNI CINQUEPALMI, Chef la „Diplomat”

Salonul de 80 de locuri al vilei „Diplomat”, din Her?str?u, nu se închiriaz?!
Adev?r la „Unico vero”!
Un alt italienesc cu „?taif” face, la var?, zece ani. „Unico vero” e situat, sinuciga? de izolat, pe Viitorului nr.8, pe lâng? Pia?a Gemeni. Poate de aia localul e preferat de lumea bun? a Bucure?tilor, fani declara?i ai restaurantului fiind rockerii de la Holograf. „Aici nu e o trattorie. Aia e o cârcium?, f?r? fe?e de mas? ?i ?ervete! Noi suntem restauratori, nu cârciumari!”, spun în cor patronii ?erban ?i Luiza Popescu.

  • A venit în România s? g?teasc?… molecular! "Olandezul zbur?tor" – buc?tarul sofisticat c?s?torit cu o românc?

Moscardini Affogato ?i Grappa di Brunelo
O pereche de gazde guraliv?, ca ni?te italieni adev?ra?i. Cârciumioara, chit c? nu le place apelativul, e intim?, corect? pentru o cin? de dinaintea unei partide amoroase. Luminile în penumbr?, decora?iunile minimale, dar cu gust, ?i lemnul l?cuit te excit?. ?i dac? la?i la o parte pizzele ?i pastele, înscrise în ADN-ul oric?rui italian, la „Unico vero” dai de ni?te chestii inedite.
O noutate absolut? sunt m?slinele verzi pane, f?r? sâmburi. Cu 18 lei le m?nânci, „la scobitoare”, cu o Grappa di Brunelo, un rachiu de struguri italienesc. Dup? g?urirea stomacului cu ?uica citat? a mers ca uns un Antipasto sicilian de 24 de lei, cu ro?ii uscate la soare, anghinare ?i ciuperci murate, ba?ca ni?te m?sline, servit cu o foccacia f?cut? în cuptorul adus de la Roma de don Popescu, fost mare poloist la Dinamo. „E un Ferrari al cuptoarelor!”, î?i laud? agregatul nevasta fostului interna?ional de polo.
Pui de caracati??, ro?ii uscate cu anghinare, vit? cu portocale ?i m?sline pane
Mai zice c? toate pastele sunt de cas? ?i c? ce nu pot face ei „loco” aduc din Italia! Odat? pornit, o „Scallopia all’arancia”, la 45 de lei, un mu?chiule? de vit? cu sos de portocale ?i Cointreau te panseaz? gastric pentru un r?sf?? culinar: „Moscardini Affogato”, la acela?i „scor”. În fapt, ni?te pui?ori de caracati?? – de i-ai lua acas? – în sos ro?u, cu peperoncini, nerecomandat celor cu gut?! Ca s?-?i tai apetitul ?i s? nu mai râvne?ti la niscaiva paste cu smântân? ?i somon afumat mai bine alegi unul din Parfait-urile casei. ?la cu l?mâie ?i mac te „drogheaz?” de-a dreptul!

  • Cel mai scump BORDEI din lume. Un MILIONAR î?i face cas? de LUX în P?MÂNT. Piscin?, sala de for??, spa?iu de distrac?ii

"Pastele sunt de cas?, din zona Romei. Tot ce servim e cu ingrediente italiene?ti, autentice!”
?ERBAN POPESCU, patron la „Unico vero”

La Unico vero se g?te?te „vero italiano”. De b?ut, se toarn? Grappa în aceea?i not?
„Diesel” – Basarabia, p?mânt românesc!
„La noi, ra?a are patru picioare!”, te distreaz? chelnerul când vezi, uimit, dou? copane de p?s?roi înotând într- o varz? c?lit? ce te bag?-n diabet instantaneu. La „Diesel”, pe malul lacului Floresca, pe lâng? b-dul Mircea Eliade, dar cu intrare dinspre Calea Floreasca, domnu’ Dionisie, un boto?enean rotofei, ne bag? pe gât, de vreo zece ani, haleal? de la fra?ii no?tri de peste Prut.

  • Ce bun?t??i m?nânc? musulmanii de Ramadan?

Dac? te ?ine ficatu’, bila, pancreasul ?i n-ai ulcer, când mergi la el în pr?v?lie te arunci din prima la ni?te „v?rz?ri”, de opt lei, pl?cint? cu varz?, pr?jit? la tigaie, c? basarabenii nu prea le au cu cuptorul. Mai pui doi lei ?i iei una cu carne sau brânz?. Tragi o cinzeac? de Voronskaya sau alt? votc? de snobi ?i te gânde?ti c? ni?te „pelmneni”, col?una?i cu carne, importa?i de la Maica Rusia, te inspirau la fel. Te ui?i la masa de lâng? ?i pofte?ti la o pastram? de berbecu? , asezonat? cu cârn?ciori de oaie ce-?i pocnesc în cerul gurii ?i te dai b?tut pentru vreo 40 ?i ceva de lei. Asta, dac? nu te-ai aruncat deja într-o salat? de limb? cu castraveciori ?i maionez?. T?iate julien, nu m?run?ite ca la salahori! Pâinea? O împletit? combinat? de alb? ?i neagr?, f?cut? la ei, în „convectomat”. F?r? segrega?ie, arat? ca un cozonac!
La pl?cinte înainte! Mai ales cu „v?rz?ri” de peste Prut. Alea cu carne sunt ?i mai bune
O ciorb? gras? de g?in?, cu t?ie?ei de cas?, te trimite în scrierile lui Sadoveanu, pentru zece lei. Transnistria e prezent? cu rulada „Tiraspol”, de file de porc cu ca?acaval, ciuperci ?i sl?ninu?? afumat?. Fix 33 de lei. S?rm?lu?ele basarabene sunt triunghiulare, mititele ?i servite în ceaunel. M?m?liga e binevenit? doar pentru reg??eni. Cu sau f?r?, tot 38 de lei face! C? te saturi dintr-o por?ie. Când ajungi la puiul „Tabaca” – ucrainean, marinat peste noapte cu ceap?, l?mâie, bere ?i scor?i?oar?, ?i apoi tras la tigaie juma’ de or? ?i rumenit la cuptor – te extaziezi ?i la ni?te pârjoale în smântân?, ca-n Bucovina de nord. S?-?i tai grea?a, mu?ti ?i din ni?te pepene în saramur? ?i conopid? murat?, ca s? ajungi la citostatica „Cu?m? a lui Gugu??”, o împletitur? de cl?tite cu vi?ine din compot, care te trimit la somn, pe loc. Aferim!

  • ANAT vrea legalizarea bac?i?ului. Tu e?ti de acord ca nota de plat? s? con?in? ?i bac?i?ul?

"Pârjoalele moldovene?ti se fac în smântân? ?i unt, ceap? c?lit?, usturoi ?i f?r? vredea?? în ele. Plus zeam? de pui!”
FLORIN STANCIU, maitre d’hotel la „Diesel”


S?rm?lu?ele basarabene se împ?turesc în triunghi ?i sunt servite într-un ceaunel încins

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: