De ce se temeau rușii de Ceaușescu. Planurile secrete ale regimului comunist

De ce se temeau rușii de Ceaușescu. Planurile secrete ale regimului comunist Sursa foto. EVZ

Puțini știu că regimul comunist a avut planuri pentru un proiect secret despre arme de distrugere în masă, pe care l-a demarat în anii '80.

Se pare că Nicolae Ceaușescu a dat un ordin de construire a unei rachete de croazieră, relatează a1.ro. Mai mult decât atât, dictatorul ar fi discutat cu generalii români despre problema armelor chimice. Dezvăluiri recente arată că Ceaușescu a aprobat finanțarea unor proiecte de cercetare și producție de arme nucleare și chimice chiar în România.

Potrivit unui fost general, dictatorul își dorea mult să dețină o bombă atomică. Ceea ce se poate considera cu adevărat incredibil este că, la un moment dat, serviciile secrete române au ascuns achiziția unor rachete capabile să transporte arme de distrugere în masă.

Acestea au fost apoi ținute în secret sau au dispărut fără urmă. Mărturiile vorbesc despre faptul că mai bine de 400 de astfel de rachete ai dispărut din dotarea Armatei, în direcția Israel, în cadrul unui transport ultrasecret la care a participat și Mossad-ul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumul strategic construit de Ceaușescu de teama unei invazii rusești - Transfăgărășan

Teama de o invazie rusească, similară celei din Cehoslovacia, din 1968, l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să demareze construcția Transfăgărășanului. Astfel, scopul în care a fost construit cel mai spectaculos drum montan care traversează Munții Carpați a fost unul militar, strategic. Inaugurarea s-a făcut pe 20 septembrie 1974, la cinci ani de la începerea lucrărilor.

Transfăgărășanul a fost inaugurat de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu pe 20 septembrie 1974, la cinci ani de la demararea proiectului. Drumul montan, cel mai spectaculos din lume, conform BBC Top Gear a fost construit într-un timp record, în condițiile în care termenul de finalizare estimat de ingineri a fost de 20 de ani.

Acest lucru a fost posibil datorită temerilor lui Nicolae Ceaușescu de o posibilă invazie a armatei URSS, așa cum se întâmplase în Cehoslovacia, în 1968. De altfel, proiectul a fost demarat la un an după Primăvara de la Praga, în 1969. Dictatorul comunist a dat ordinele necesare amenajării unei rute strategice prin Munţii Făgăraş în vederea transportării trupelor de apărare peste munți, în Transilvania, în cazul unei invazii rusești.

Ceauşescu trăia cu teama că România ar putea fi următoarea ţintă a URSS şi dorea să fie pregătit strategic pentru o înaintarea rapidă a trupelor militare româneşti prin nord. Iar soluția aleasă a fost Transfăgărăşanul, drumul care traversa Făgăraşul, printr-un loc prin care nici dacă mergeai călare nu se putea trece.