De ce se folosește sperietoarea cu centralele de apartament. Care este miza poveștii și ce se urmărește
- Mihai Soica
- 5 martie 2023, 17:15
În urmă cu o zi, Franța a anunțat că a convocat o ședință cu 12 state europene, inclusiv România, unde ar trebui să se discute despre susținerea producerii de energia electrică, produsă în centralele nucleare.
Practic, Franța își dorește creșterea capacităților de producție de energie electrică, în capabilități nucleare, la nivelul întregului continent european.
Prin această măsură sunt urmărite două obiective, creșterea numărului de locuințe care se vor încălzi cu energie electrică și reducerea dependenței de gazul rusesc.
În plus, o cantitate uriașă de energie produsă din surse nucleare ar duce la o ieftinirea masivă a kilowat-ului.
Sperietoarea cu centralele pe gaz
Între timp, în România a început din nou tevatura pe seama centralelor de apartament, alimentate cu gaze naturale, care ar urma să fie interzise.
Numai că, potrivit datelor Uniunii Europene, o astfel de măsură s-ar putea aplica la noi, cel mai devreme începând cu anul 2050, și asta pentru că România are un procent foarte de imobile, care folosesc gazul natural pentru asigurarea confortului termic în anotimpul rece.
În strategia Uniunii Europene, se prevede o înlocuirea treptată a centralelor de apartament, pentru fiecare stat membru, fiind prevăzută o dată limită.
La nivel de UE, deja opt țări au anunțat că au interzis sau vor interzice, în curând, centralele de apartament.
"Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze, după anul 2029, introducerea pe piață de centrale pe gaze. Deși există astfel de intenții la nivelul UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
În România, există montare peste trei milioane de centrale de termice de apartament.
Care sunt țările care au interzis centralele de apartament
Cele opt țări din cadrul Uniunii Europene care au interzis sau vor interzice în următoarea perioadă montarea de centrale de apartament sunt, Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie și Belgia.
Ultimele două țări au anunțat că începând cu anul 2025, vor interzice montarea de centrale pe gaz, produse petroliere în imobilele noi sau combustibili fosili în imobilele noi.