România va avea gaze suficiente pentru iarna următoare. Nicolae Ciucă: Țara noastră a acționat mult mai repede decât calendarul stabilit de Comisia Europeană

România va avea gaze suficiente pentru iarna următoare. Nicolae Ciucă: Țara noastră a acționat mult mai repede decât calendarul stabilit de Comisia Europeană Sursa: Arhiva EVZ

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va avea suficiente gaze pentru iarna următoare. Depozitele sunt pe jumătate pline, iar stocarea de gaze va continua, mai ales că a început și exploatarea în Marea Neagră.

Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că România va avea gaze suficiente pentru iarna următoare. Declarația vine în condițiile în care în Europa se prefigurează o criză majoră a energiei, dacă Rusia va întrerupe fluxurile de gaze.

„România va avea suficient gaz în depozitele naționale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale țării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că țara noastră a acționat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ținta pentru 1 august este de 46%, iar România a depășit-o încă din prima jumătate a lunii iulie“, a scris premierul Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.

Obiectiv îndeplinit

Premierul a mai spus că România va atinge obiectul stabilit la nivel european înainte de termen. „Suntem înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă ca urmare a faptului că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat. Astăzi a fost atins procentul-record de 70% de gaz din producția internă, trimis în depozitele naționale!

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul stabilit la nivel european este ca, până la 1 noiembrie, depozitele de gaz ale tuturor statelor membre să fie cel puțin 80% pline. Menținând ritmul accelerat, vom reuși să atingem acest procent chiar înainte de termen“, a mai scris Nicolae Ciucă.

A început exploatarea în Marea Neagră

La mijlocul lunii iunie a început și exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Anul acesta se estimează o producție de 0,5 miliarde de metri cubi. Producţia va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina. Gazele naturale provin din zăcământul Ana, în timp ce la zăcământul Doina sunt în prezent operațiuni de foraj, potrivit reprezentanților BSOG.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că gazele urmează să fie livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz, iar producția anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum național și aduce România mai aproape de cel mai mare deziderat privind securitatea energetică și anume, independența energetică.