Putin va opri furnizarea de gaze rusești către Europa

Putin va opri furnizarea de gaze rusești către Europa Sursa foto: Kremlin

Ministrul francez al Economiei, Finanțelor și Recuperării a avertizat că Rusia vrea să oprească total furnizarea de gaze naturale către Europa. Mișcarea ar fi un șoc seismic pentru geopolitica mondială și ar anula decenii de dezvoltare în Europa și Rusia bazate pe vânzările de energie.

Vorbind la forumul economic Les Rencontres Économiques din sudul Franței, Bruno Le Maire a spus: „Să ne pregătim pentru o oprire totală a aprovizionării cu gaze rusești”, a spus el. „Acesta este cel mai probabil eveniment”. El a cerut Franței să investească rapid în surse de energie precum biogazul și tehnologiile nucleare pentru a deveni independentă de energia rusă.

Oprirea livrărilor de gaz

Spunând că războiul din Ucraina s-ar putea răspândi, el a mai spus: „Nu ar trebui să luăm cu ușurință amenințările lui Vladimir Putin”. Luni, Rusia a oprit conducta de gaze naturale Nord Stream 1 către Germania pentru 10 zile de întreținere. Liderii europeni se tem că va deveni o oprire permanentă.

Nord Stream 1 este capabil să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, dar de la jumătatea lunii iunie a redus cu aproximativ 60% din aprovizionarea cu Germania din cauza unui echipament lipsă - o turbină - în reparație în Canada. Germania, care este puternic dependentă de energia rusă, a declarat o lipsă de gaz la scurt timp după.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminică, Canada a declarat că va renunța la sancțiunile impuse Rusiei pentru a permite întoarcerea turbinei, a informat Reuters. Ucraina a numit închiderea o cacealma și a criticat relaxarea sancțiunilor creând un „precedent periculos” care nu va face decât să crească dependența europeană de Rusia, după cum a raportat Radio Europa Liberă.

UE l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin de „șantaj” după ce Rusia și-a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria în aprilie, după cum a informat The Washington Post. Mișcarea a fost în sine un răspuns la sancțiunile economice impuse de UE și alte puteri occidentale ca pedeapsă pentru invazia Ucrainei.

Creșterea prețurilor

Controlul Rusiei asupra unei părți semnificative a livrărilor europene de energie a fost o pârghie cheie pentru președintele Vladimir Putin. Pe măsură ce țările europene se străduiau să-și reducă dependența de gazul său, Rusia a reușit să modifice oferta pentru a aduce probleme economiilor europene și a le menține pe cap.

UE a redus ponderea energiei sale provenite din Rusia de la aproximativ 40% la 20%, potrivit think tank-ului Breugel din Belgia. Dar mișcarea a provocat o creștere a prețurilor la energie – care creșteau deja înainte de invazie – lăsând mai multe țări în criză. Săptămâna trecută, șeful sindicatului german, Yasmin Fahimi, a spus că „industrii întregi” s-ar putea prăbuși din cauza aprovizionării insuficiente cu gaze.

Pe 7 iulie, Franța a înaintat un proiect de lege care îi va permite să rechiziționeze centrale electrice pe gaz, a informat Reuters. Le Maire, discutând duminică cu reporterii, a sugerat că țara ar trebui să fie pregătită să identifice companii-cheie a căror aprovizionare cu energie ar trebui să fie prioritară, a raportat Business Insider.