De ce purtau Fidel Castro și Dr. Ernesto „Che” Guevara două ceasuri

De ce purtau Fidel Castro și Dr. Ernesto „Che” Guevara două ceasuri Fidel Castro, arestat în 1953 după atacul de la Moncada. Sursa Foto - Wikipedia Commons

De ce purtau Fidel Castro și Dr. Ernesto „Che” Guevara două ceasuri? Multă vreme a fost o enigmă pentru mulți pasionați de istorie dar și de biografiile revoluționarilor celebri

În nenumărate imagini de tip ”historical icon” surprinse de fotografii care au avut șansa să stea în preajma unor revoluționari precum Fidel Castro ori Dr. Ernesto „Che” Guevara în timpul Revoluției Cubaneze care a triumfat la 1 ianuarie 1959, prin intrarea revoluționarilor în La Havana și fuga dictatorului pro-american generalul Fulgencio Batista, cei doi exponenți ai noului regim erau fotografiați cu două ceasuri la mână.

Două ceasuri la mână  -  preferință comunistă sau utilitate?

A curs multă cerneală pe tema fotografiei neretușate cu înălțarea steagului sovietic pe Reichstag în 1945. Soldatul care îl ținea pe camaradul său cățărat ca să pună steagul sovietic avea două ceasuri la mână. Evident, fotografia oficială, ajunsă „historical icon” a fost retușată, clișeul fiind pur și simplu zgâriat cu un ac, fiind „șters” ceasul celălalt. S-a spus că soldații sovietici aveau o pasiune pentru ceasuri. Dar oare să se fi transmis această pasiune și la revoluționarii comuniști de pe toate meridianele lumii? Evident, lucrurile nu au stat așa.

Fidel Castro și Dr. Ernesto „Che” Guevara purtau aceste ceasuri, de altfel nu erau Pobeda sovietice ci Rolex, din considerente care țineau de utilitate, strategie. Legăturile telefonice între diversele grupuri revoluționare în perioada avansului dinspre masivul montan Sierra Maestra spre La Havana, capitala Cubei erau utile pentru sincronizarea atacurilor contra militarilor lui Fulgencio Batista. Ori, telefoanele transmiteau exact ora la care să se facă atacurile. Un ceas se putea strica, dar cu două, șansele de reușită creșteau.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicații despre obiceiul celor doi revoluționari

A mai fost o explicație. Ceasurile puteau servi și ca busole. Erau ceasuri clasice, mecanice, cu afișaj de tip orar-minutar-secundar. Ori, se știe că un militar, un cercetaș sau un luptător clandestin dacă nu are busolă se poate orienta cu ajutorul ceasului clasic. Astfel, regula este simplă: se pune orarul la ora 12, se deplasează minutarul în direcția Soarelui, iar la mijlocul distanței dintre acestea, există o linie imaginară care nu arată Nordul ca busola ci, din contră Sudul. Evident,  Nordul ar fi în partea opusă și de aici, șansa unei orientări mai rapide și mai eficiente.

A mai existat și explicația că existau anumite legături din afară, pe alte fuse orare, inclusiv cu Moscova, se puteau transmite clandestin mesaje radio, deci, obligatoriu, un ceas trebuia să arate ora Cubei, celălalt ora pentru transmisia respectivă.

Ceasul lui Che Guevara, în posesia agentului Rodriguez

Che Guevara și-a găsit sfârșitul la 9 octombrie 1967, în timp ce orchestra o lovitură de stat în Bolivia. CIA îl fila de mai multă vreme, zice-se cu sprijin sovietic și chiar cubanez, fiindcă Fidel nu se înțelegea cu „revoluționarul de profesie” Che Guevara. Fidel „El Guerillero” sau „El Comandante” considera că trebuia „construită Revoluția”, Che Guevara ea convins că revoluția era „perpetuă”. De aceea, Che Guevara alesese să nu mai fie Ministru al Economiei în La Havana ci să plece cu rucsacul și Kalashnikovul în spinare pentru „a face revoluții”.

Operațiunea de prindere a lui Che Guevara în Bolivia, unde  Guevara complota contra guvernului din La Paz, susținut de americani era coordonată de agentul cubano-american al CIA Felix Rodriguez, care a fost prezent acum mai mulți ani și în România. El era ajutat de un alt cubano-american (emigrant anti-castrist ca și Rodriguez), Gustavo Villoldo.

Când Guevara a fost prins și executat, unul din ceasurile pe care le purta a dispărut, dar celălalt a fost reținut de către agentul Rodriguez ca un fel de trofeu și dovadă că el fusese cel care îl capturase pe revoluționarul cubanez cu origine argentiniană doctorul Ernersto „Che” Guevara. Ceasul ar fi ajuns la un muzeu dedicat operațiunilor speciale americane.

Aceasta este povestea celor două ceasuri purtate de Fidel și Che, cei doi revoluționari cubanezi la finalul anilor 50. El Comandante Fidel Castro nu s-a despărțit niciodată de cele două ceasuri cât timp s-a aflat la conducerea Cubei comuniste.