Republica Moldova vrea să părăsească comunitatea fostelor republici sovietice (CSI)
- Antonia Hendrik
- 20 decembrie 2023, 21:50
Republica Moldova vrea să părăsească comunitatea fostele republici sovietice (CSI). Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Chişinău.
Republica Moldova intenţionează ca până la sfârşitul anului 2024 să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Este organizaţia post-sovietică în care este şi ţara vecină membră.
Republica Moldova vrea să părăsească comunitatea fostelor republici sovietice
Preşedinta Comisiei de politică externă a parlamentului de la Chişinău, Doina Gherman, a declarat:
„Ne-am stabilit ca obiectiv să încheiem totul până la sfârşitul lui 2024. Aceasta nu înseamnă că nu vor fi mici întârzieri, dar, în cea mai mare parte, aproape toate evaluările ministerelor individuale arată că suntem în stadiul final”, a spus Doina Gherman.
Anunţul survine după ce Republica Moldova şi-a diminuat implicarea în cadrul CSI de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei. Guvernul de la Chişinău a denunţat deja zeci de acorduri cu această organizaţie şi a anunţat luna trecută că în 2024 nu-şi va mai plăti contribuţia în cadrul CSI, contribuţie pe care şi-a diminuat-o pentru anul în curs.
Cine face parte din comunitatea fostelor republici sovietice (CSI)
Comunitatea Statelor Independente (CSI), formată din fostele republici sovietice, a fost creată la 8 decembrie 1991.Atunci s-a semnat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Belarus, Rusei și Ucrainei.
Republica Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md.
La 21 decembrie 1991, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente. La 22 ianuarie 1993, în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente.
Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 1994. Iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 26 aprilie 1994.
Obiectivele Comunității Statelor Independente
- Cooperarea în domeniul politic, economic, de mediu, umanitar, cultural și alte domenii,
- Dezvoltarea economică și socială cuprinzătoare și echilibrată a statelor-membre în cadrul unui spațiu economic comun, cooperarea și integrarea interstatală;
- Asigurarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în conformitate cu principiile și normele general recunoscute ale dreptului internațional și ale documentelor OSCE;
- Cooperarea între statele membre în asigurarea păcii și securității internaționale, punerea în aplicare a unor măsuri eficiente de reducere a armamentelor și cheltuielilor militare, eliminarea armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă și realizarea dezarmării generale și complete;
- Asistența cetățenilor statelor-membre în libera comunicare, interacțiune și libera circulație în Comunitate;
- Asistența juridică reciprocă și cooperare pe alte aspecte juridice.