Recomandări importante făcute de Comisia de la Veneția pentru Republica Moldova

Recomandări importante făcute de Comisia de la Veneția pentru Republica Moldova Justiție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Membrii Comisiei de la Veneția au transmis câteva recomandări, pentru Republica Moldova. Ce probleme au remarcat oficialii acestei entități din Italia.

Recomandări primite, astăzi, de Republica Moldova. Modificările legislative din campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie prin care au fost impuse restricții unor membri ai partidelor declarate neconstituționale au fost excesive, potrivit unei opinii prezentate astăzi de Comisia de la Veneția. Instituția salută însă faptul că noile prevederi sunt mai clare, iar pedepsele mai mici.

În avizul Comisiei de la Veneția este notat că Parlamentul de la Chișinău a adoptat noile amendamente la 4 octombrie, cu două zile înainte de termenul limită pentru înregistrarea candidaților și cu o lună înainte de alegerile locale. Totodată, Comisia de la Veneția sugerează că trebuie evitată modificarea legislației electorale în timpul campaniei pentru a nu crea suspiciuni că se urmărește manipularea procesului.

Ce a remarcat și transmis Comisia de la Veneția pentru Republica Moldova

Comisia salută faptul că noile modificări reduc durata interdicției de a candida de la cinci la trei ani și introduc o abordare mai individualizată în aplicarea sancțiunilor, ceea ce restrânge restricțiile la un grup mai mic de persoane. Alte măsuri pozitive sunt oferirea drepturilor persoanelor vizate de sancțiuni de a ataca în instanță deciziile prin care le-a fost interzis să candideze la alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia recomandă ca Republica Moldova să definească criteriile de limitare a dreptului de a fi ales mai precis și mai strict și să limiteze acest drept doar în cazul persoanelor ale căror activități au pus în pericol Constituția și integritatea statului democratic sau care au urmărit obiectivele ilegale ale partidelor neconstituționale. Amintim că, pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, la solicitarea Guvernului.

Ulterior deputații au votat modificări la Codul electoral prin care anumite categorii de membri și aleși ai partidelor declarate neconstituționale li se interzicea să candideze la alegeri.

La 3 octombrie Curtea a declarat neconstituțional articolul respectiv din Codul electoral, dar a doua zi Parlamentul a votat alte amendamente prin care a stabilit restricții electorale, dar acestea au vizat un număr mai mic de membri ai fostului partid Șor, după cum notează radiomoldova.md.