Fermierii cer Guvernului motorina românească

Fermierii cer Guvernului motorina românească

Fermierii care protestează de luni în șir la Chișinău cer Guvernului motorina românească pe care executivul le-a promis-o.

Asociația Forța Fermierilor a cerut Guvernului să ofere lămuriri cu privire la motorina din România pe care a promis-o.

Fermierii cer Guvernului motorina românească promisă

Asociația a reamintit că, încă din noiembrie 2022, președintele Maia Sandu a cerut României să ofere ajutor umanitar sub formă de motorină fermierilor moldoveni.

„Trei luni mai târziu, Guvernul nostru a transmis un apel oficial colegilor români, iar după protestele fermierilor din iunie 2023, Ministerul Agriculturii a susținut ideea distribuirii motorinei românești printre producătorii agricoli care au suferit de secetă în 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

A urmat elaborarea reglementărilor privind modul de distribuire, după care la 30 septembrie, peste 1.500 de micro și mici fermieri au depus cereri la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.

Pe 13 noiembrie, AIPA a întocmit o listă corespunzătoare și volumul necesar de motorină”, au enumerat autorii documentului, menționând că a trecut aproape o lună și nu există nicio mișcare pe această temă.

Ce se întâmplă cu motorina

În luna aprilie a acestui an, autoritățile de la București au anunțat că vor oferi patru mii de tone de motorină fermierilor din Republica Moldova. Era vorba despre un ajutor în contextul lucrărilor agricole de primăvară, anunța atunci ministrul Agriculturii de la Chișinău, Vladimir Bolea.

,,Să știți, alături de agricultorii din Republica Moldova este, spre exemplu, Guvernul României, care a declarat că va da 4.000 de tone de motorină, urmează să fie o hotărâre de guvern, când va fi luată această hotărâre, noi am fost informați că, de principiu, s-a luat o astfel de decizie”, a spus, atunci ministrul Vladimir Bolea.

Cum s-a distribuit

„În momentul în care vom ști că deja se dă să aducem agricultorii, asociațiile și să ne așezăm la masă cu ei să vedem cum distribuim, care este algoritmul, cui dăm acest ajutor, că vorbim de consecințele secetei, că vorbim de prăbușirea prețului, adică să găsim un algoritm care să reflecte necesitățile agricultorilor și să împărțim aceste 4.000 de tone agricultorilor din Republica Moldova”, a mai spus, atunci, ministrul.

Acum doi ani, România a oferit 6000 de tone de motorină pentru fermierii din țara vecină, sprijinul fiind parte a unui pachet de donaţii umanitare anunţate de liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale de la sfârșitul anului 2020 în Republica Moldova.