Autoritățile sanitare din Republica Moldova comunică prea puțin cu publicul - Raport
- Nicolae Comănescu
- 19 decembrie 2023, 20:44
Conform unui raport ce a urmărit activitatea din domeniul Sănătății, din Republica Moldova, există o problemă legată de comunicare între autorități și public.
Autorităţile din domeniul sănătăţii din Republica Moldova oferă prea puţin timp comunicării cu publicul, continuă să ia decizii unilaterale, fără respectarea unei agende clare şi fără o consultare reală cu societatea. Este concluzia unui raport realizat şi prezentat astăzi de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.
Potrivit raportului, au fost monitorizate patru instituții publice cheie din sănătate în ultimele șase luni: Ministerul Sănătății, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Sergiu Gherman.
Problema arătată de un raport ce vizează domeniul Sănătății din Republica Moldova
„Oamenii au dreptul să știe cum se iau anumite decizii și de ce”, a spus Sergiu Gherman.
Jurnalista specializată în domeniul sănătății Irina Papuc a prezentat concluziile raportului din ultimele șase luni și a precizat că toate instituțiile din domeniul sănătății au înregistrat lacune și doar parțial se respectă legislația națională cu privire la transparența decizională. „Ne menținem concluziile că instituțiile statului continuă să ia decizii unilateral. Se demonstrează o eficiență scăzută în implementarea politicilor publice”, a afirmat Irina Papuc.
Cercetarea a fost realizată în perioada iunie-decembrie, având ca scop creșterea responsabilității autorităților din sănătate față de angajamentele asumate în fața cetățenilor, după cum notează RADOR RADIO ROMÂNIA.
În altă ordine de idei, săptămâna trecută, medicii de la un spital din Basarabia trăgeau un semnal de alarmă și se plâmgeau că unitatea va fi închisă. Iar totul ar fi fost acoperit de o așa-zis reorganizare.
Personalul medical de la Spitalul „Toma Ciorbă” se plângea că scopul reorganizării instituției medicale, are de fapt un motiv ascuns. Ce vizează închiderea acestei unități sanitare. Conform unui document publicat de ei, este vorba despre unicul spital istoric din Moldova, iar schimbarea locației este „inimaginabilă”, în opinia colectivului.
Doctorii mai afirmau că tăcerea Consiliului Național al Monumentelor Istorice, Academiei de Științe a Moldovei și a altor instituții de profil „ridică semne de întrebare”, deoarece complexul face parte din patrimoniul național.