Jurnalistă iraniană, arestată la Teheran după ce a mers să investigheze un caz la spital

Jurnalistă iraniană, arestată la Teheran după ce a mers să investigheze un caz la spital Iran. Sursa foto: dreamstime.com

În Teheran, o jurnalistă iraniană a fost reținută luni, după ce s-a deplasat la un spital din capitală pentru a investiga starea unei tinere care leșinase în metrou cu o zi înainte, în circumstanțe neclare.

O jurnalistă iraniană a fost arestată la Teheran. Pe numele ei Maryam Lotfi, aceasta lucra pentru cotidianul Shargh, potrivit informațiilor publicate de site-ul său. Încă nu au fost publicate motivele arestării sale.

O jurnalistă iraniană a fost arestată din cauza unui reportaj

Maryam Lotfi a efectuat o vizită la spitalul Fajr din capitală cu scopul de a realiza un reportaj despre starea unei tinere care a leșinat în metrou duminică.

Agenția oficială de presă iraniană, IRNA, a relatat că o adolescentă în vârstă de 16 ani a leșinat din cauza unei scăderi a tensiunii arteriale în timp ce încerca să urce în metrou.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma circulației unor zvonuri despre o posibilă confruntare între agenții de pază de la metrou și studentă, directorul general al metroului din Teheran, Masood Dorosti, a infirmat existența oricărui conflict verbal sau fizic între adolescentă și pasageri sau personalul care lucra în acel moment.

Aceste afirmaţii „sunt false”. Iar „imaginile camerelor de supraveghere video de la metrou” fac posibilă „infirmarea” acestora, a adăugat el într-un interviu acordat IRNA.

Mai mult de 90 de jurnaliști iranieni au fost supuși hărțuirii de către autorități în urma protestelor izbucnite în septembrie 2022. Ca reacție la moartea lui Mahsa Amini în detenție. Aceste informații au fost dezvăluite în presa locală în luna august.

Moartea tinerei Mahsa Amini a dus la multiple revolte

Iranul a fost marcat de protestele care au durat câteva luni în urma decesului lui Magas Amini, o tânără kurdă din Iran. Ea a fost arestată de către poliția moralității pentru presupusa încălcare a normelor stricte privind vestimentația impusă de republica islamică.

Niloufar Hamedi și Elaheh Mohammadi, doi jurnaliști care au relatat despre cazul Mahsa Amini, au fost reținuți din luna septembrie a anului trecut și sunt în prezent judecați la Teheran. În special pentru acuzații de conspirație împotriva securității naționale.

Mahsa Amini

Mahsa Amini. Sursa: Wikipedia

Imediat după moartea tinerei, verișorul ei a declarat că Mahsa a devenit „vocea furiei poporului iranian”.

El a declarat că tânăra a mers la cumpărături în Teheran cu rudele, inclusiv cu fratele ei, Ashkan. Moment în care s-a lovit de poliția morală.

 „Când au văzut-o pe Mahsa, au decis că hijab-ul ei nu era purtat corect. Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în orașul lor natal și că erau străini în Teheran. În timpul ciocnirii, ofițerii l-au pulverizat cu spray paralizant pe Ashkan și au forțat-o pe Mahsa să urce în dubă și să o ducă la secția de poliție morală”.

Acesta a mai adăugat că după ce a fost luată de poliție, verișoara lui a fost „torturată și insultată”.