De ce nu te îngraşă OUĂLE

De ce nu te îngraşă OUĂLE

Dacă vă plac foarte mult ouăle, însă aveţi probleme cu colesterolul, mâncaţi doar un gălbenuş (colesterolul se găseşte numai în el) şi două sau trei albuşuri.

Albuşul de ou este un izvor extraordinar de proteine. Unele persoane, după ce mănâncă ouă, dezvolta alergii. Acest lucru este posibil în combinaţie cu câteva preparate medicamentoase, cum ar fi sulfamidele din antibiotice. Pentru a preveni apariţia unor reacţii alergice, copiii care n-au împlinit măcar 6 luni, n-ar trebui să mănânce ouă.

Greu de digerat

Ouăle se digeră mai greu sau mai uşor, în functie de cât sunt de proaspete şi de modul în care au fost preparate. Cu cât oul este supus pregătirii termice o perioadă de timp mai mare, cu atât este mai greu de digerat. Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră, două, oul fiert tare sau omleta, de-abia după vreo trei ore. Este ideal ca oul să fie pregătit termic. Dacă este folosit crud, proteinele din albuş se asimilează foarte greu. În plus, eventualii microbi rămân activi. Chiar dacă oul este un produs foarte hrănitor, nu îngraşă. Mai mult decât atât, e indicat în diete pentru că asigură o cantitate scăzută de albumine (13% proteine şi 80 kcal). Oul conţine foarte puţine glucide. De aceea e denumit „aliment medicament“. Datorita conţinutului ridicat de factori nutritivi, oul este foarte valoros pentru copii, convalescenţi, denutriţi, anemici.