Evenimentul Zilei > Actualitate > De când nu mai este Religia obligatorie la școală
De când nu mai este Religia obligatorie la școală

De când nu mai este Religia obligatorie la școală

Din această toamnă, religia se va studia doar dacă părinții elevilor depun o cerere scrisă în acest sens. Până acum făceau cerere doar cei care refuzau.

Controverse asupra suspendării sau nu a orelor de religie. Vineri, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia Curții Constituționale a României potrivit căreia este neconstituțional ca elevul care nu vrea să studieze religia să trebuiască să depună o cerere pentru a se retrage de la această oră. Judecătorii Curții au motivat că felul în care este reglementată în Legea Educației „oferta educațională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conștiință”. „Manifestarea liberă a opțiunilor implică în mod necesar inițiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres”, se mai spune în motivarea Curții.

Într-o declarație făcută Hotnews, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că decizia Curții este „ general obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial. Potrivit Constituției, Parlamentul sau Guvernul au la dispoziție 45 de zile pentru a pune de acord Legea cu hotărârea CCR. Aflat în vizită la Vaslui, Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, a declarat că decizia Curții va fi aplicată din septembrie 2015, iar părinții care vor ca elevii să studieze religia vor face cerere în acest sens.

Decizia CCR, salutată de părinți și elevi

„Mă bucur că decizia Curții spune ceea ce și noi, părinții, susținem de ani de zile și anume că normal este să facă cerere cine vrea la ora de religie”, a declarat Mihaela Gună, președinta Federației Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Potrivit acesteia, dragostea față de Dumnezeu nu se învață la ora de religie. În opinia acesteia, profesorii de religie sunt acum o problemă a sistemului. Mulți dintre aceștia ar putea rămâne fără elevi, dacă opțiunile pentru ora de Religie sunt puține.

Eduard Mititelu, elev în clasa a XII-a, președintele Consiliului Național al Elevilor, spune că: „Eu am avut noroc cu profesorul de religie care este excelent, iar prezența e de 100%. Știu însă colegi din țară cărora profesoara de religie le-a spus la oră că să-și iubească copiii, dar nu foarte mult pentru că riscă să-l iubească mai puțin pe Dumnezeu, ceea ce după mine e o aberație”.

Patriarhia României: religia combate extremismul!

Patriarhia Română consideră că motivarea Curții Constituționale „corectează orice propagandă alarmistă și agresivă de discreditare a orei de Religie, propagandă oarecum asemănătoare cu cea din timpul comunismului ateu”. Sursa citată mai arată că „Ora de Religie din România promovează valorile umane perene și comportamentul pașnic, într-o vreme în care în alte țări mulți tineri educați în spiritul secularismului se îndreaptă spre mișcări extremiste, deoarece lumea secularizată individualistă de azi a pierdut simțul sacrului și al comuniunii spirituale profunde la nivel de individ, familie și societate, după cum remarcă unii sociologi contemporani”. „Cine se înscrie la ora de Religie dorește să cunoască și să cultive valorile spirituale perene în locul modelor efemere și nu confundă libertatea cu vidul spiritual”, a mai subliniat Patriarhia Română.

Pro și contra

Remus Cernea: Orele de Religie, îndoctrinarea religioasă în școli, au generat deja foarte multe situații extrem de negative pentru tineri. Sunt numeroase situații cu copii care ajung la psiholog din cauza traumelor psihice suferite la orele de Religie, unde sunt amenințați cu diverse pedepse, inclusiv cu flăcările iadului sau cu riscul de a fi pedepsiți de diavol, pentru că există astfel de profesori, care utilizează așanumite metode educaționale înspăimântându- i pe copii. Sunt numeroase motive pentru care este evident că orele de Religie nu au generat un efect, în general, pozitiv, ci au existat numeroase situații extrem de îndoielnice.

Sever Voinescu: E rău să învețe că miracolul este posibil? Că lumea a fost creată dintr-o nesfârșită iubire care se revarsă asupra oricui, inclusiv asupra lui, a copilului? Că Dumnezeu a venit pe pământ și oamenii l-au răstignit pentru că oamenii greșesc adesea, dar că El, totuși, ne iubește? Ce e rău să-l înveți pe copil că e o demnitate și o onoare să fii creația lui Dumnezeu și că toți ceilalți oameni din lume, indiferent cine și cum sunt, împart aceeași demnitate și onoare cu el? E rău să-i înveți pe copii că e bine să ierte? E rău să-i înveți că vine o zi in care chiar și cei care scapă de judecata lumii vor da seama de faptele lor? Ce e rău, de fapt, în Religie?

Toma Pătrașcu: Decizia Curții Constituționale nu aduce nimic nou și este surprinzătoare reacția la cald a Patriarhiei.

Asociația noastră (ASUR – Asociația Secular- Umanistă din România – n.r.) susține acest lucru din 2012: nu este normal să înscrii copiii din oficiu la ora de Religie, pentru că este vorba de un drept, nu de o obligație.

Sunt mulți copii care participă la ora de Religie pentru că iau o notă de 10 mai ușor, cu o rugăciune, decât la matematică.

Predarea Religiei trebuie să ducă la cunoaștere, la deschidere, nu la intoleranță, nu la talibanisme.

Andrei Pleșu: A evacua Religia din sfera culturii e, oricum, ilustrarea unei ignoranțe cronice cu privire la istoria artei, a literaturii, a învățământului universitar, a identității spirituale europene și planetare. Ideea că studiul Religiei produce bigoți, că e vetust, că lezează autonomia statului laic vine, mai mult sau mai puțin conștient, în continuarea propagandei ateiste, a retoricii – cu adevărat vetuste – pentru care Religia e „opiumul popoarelor. (…) Iar dacă tot ce e tradiție e „vetust“, atunci n-avem decât să ne naștem din nou, spălați pe creiere, voioși să „sheruim“ un confortabil statut de ființe virtuale.