Datele oficiale, contrazise de Alexandru Rafila: Câți români s-au vaccinat în realitate. Jumătate din populație a trecut deja prin boală

Datele oficiale, contrazise de Alexandru Rafila: Câți români s-au vaccinat în realitate. Jumătate din populație a trecut deja prin boală Sursă: EVZ/ Razvan Valcaneantu

E anunțul momentului făcut de ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a vorbit joi, 30 decembrie, despre situația pandemică din România, după dezbaterile de la Guvern privind măsurile ce urmează a fi luate pentru buna gestionare a valului cinci al pandemiei. Statisticile prezentate de oficial sunt cel puțin surprinzătoare.

Numărul persoanelor vaccinate a crescut. Potrivit ultimei actualizări, de miercuri, 29 decembrie, 40,21% din populația țării noastre s-a imunizat cu schema completă de vaccinare împotriva bolii COVID-19. Ministrul Sănătății spune, însă, că procentul este mai mare, argumentându-și poziția.

50% dintre români s-au vaccinat împotriva COVID-19

„În România, nivelul real de vaccinare este de 50%, pentru că populația rezidentă e în jur de 16 milioane de locuitori. Să nu uităm că a fost și un număr mare de persoane care au trecut prin infecție, mai ales în valul patru”, a afirmat ministrul Sănătății joi, 30 decembrie.

Dar nu numai procentul populației vaccinate este mai mare, ci și a românilor care au trecut deja prin boala COVID-19, prezentând astfel anticorpi naturali. Potrivit ministrului Sănătății, aproximativ jumătate dintre cetățeni s-au infectat cu virusul SARS-COV-2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cifrele oficiale, contrazise de Alexandru Rafila

Dacă oficial au trecut prin boala COVID-19 1, 8 milioane de români, „probabil numărul lor este mult mai mare”, a spus Alexandru Rafila, explicând că „multiplicarea de obicei utilizată este cu cinci, deci probabil suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecție, plus persoane vaccinate”.

În ceea ce privește măsurile de gestionare a valului cinci al pandemiei de coronavirus, ministrul Sănătății a fost solicitat să comenteze o eventuală închidere a instituțiilor școlare din țară. Fostul reprezentant al României la OMS a precizat că este un susținător al menținerii școlilor deschise.

Urmează închiderea școlilor în valul cinci?

Medicul a transmis că se vor purta dezbateri cu specialiști din Sănătate, dar și din Educație astfel încât la nivel de decizie să existe echilibru.

„Vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră.

Este una să închizi școlile pentru perioade scurte și altceva e să fie ținute luni de zile închise și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite ani de zile”, a subliniat Alexandru Rafila.