Redăm integral discursul liderei PSD, susținut marți seara la sediul partidului.

„Am văzut cu toții declarațiile de astăzi ale Președintelui Iohannis, declarații făcute în cadrul ceremoniilor de preluare a mandatului de către miniștrii Apărării, Afacerilor Externe și, atenție, Justiției și Afacerilor Interne. Să spunem că putem înțelege prezența lui Klaus Iohannis la ceremoniile de la Apărare și Externe, domenii în care Președintele are atribuții constituționale.

Dar cum poate justifica președintele nevoia de a-l binecuvânta, personal, pe noul ministru al Justiției, în condițiile în care dosarul caselor domnului Iohannis are termen pe 12 noiembrie, între tururi?

Cum putem să ne mai așteptăm ca justiția să fie imparțială în privința președintelui, când domnul Iohannis are grijă ca la preluarea mandatului de către domnul Predoiu să vină personal la Minister să-l supravegheze?
De ce a mers Klaus Iohannis azi să dea un semnal clar și ministrului de la Interne, în condițiile în care toată lumea știe că acest minister va organiza alegerile prezidențiale din țară în doar câteva zile?

Este evident pentru toată lumea că președintele a vrut să le reamintească acestor miniștri cine i-a pus acolo și la comenzile cui răspund. Este o formă de presiune care îl plasează pe președinte într-o situație de conflict de interese cel puțin moral, dacă nu și legal.

Repet și vreau să fie foarte clar pentru toată lumea: candidatul Iohannis a mers astăzi să facă declarații politice și să supravegheze personal intrarea în drepturi a Ministrului Justiției și a Ministrului Afacerilor Interne, în contextul în care duminică sunt alegerile prezidențiale și săptămâna viitoare este termenul în dosarul celebrelor șase case.

Vă dați seama la ce abuz asistăm chiar din prima zi de activitate a acestui Executiv? Ce formă odioasă de presiune pune președintele țării pe aceste ministere, unde are un interes personal, direct?

Am spus încă de aseară că și-a instalat locotenenții la Palatul Victoria, acest Guvern proprietate personală, și iată că astăzi vedem primele sfidări, primele abuzuri, primele presiuni puse de acest președinte dictator pe instituția Guvernului.

De ce nu a mers domnul Iohannis și la Ministerul Muncii, să arate că îl interesează și pensiile și salariile românilor?
Acest minister care este ultimul în ordinea de precădere stabilită de premierul Orban, chiar după Ministerul tineretului și sportului!

Este trist și este îngrijorător că Ministerul Muncii, care se ocupă de salariați, pensionari, copii, persoane cu handicap este ultimul ca importanță în acest Guvern. Aici de ce nu a venit domnul Iohannis să explice de ce au abandonat creșterile de pensii și salarii programate de Guvernul PSD?

Să explice de ce vor modifica Legea salarizării care va duce la scăderea veniturilor din sistemul public!
De ce nu a mers Klaus Iohannis și la Ministerul Sănătății, să le spună oamenilor în față că nu vor comasa și nu vor închide spitale?

De ce nu a mers și la Agricultură și Dezvoltare Rurală, să asigure fermierii că își vor primi subvențiile și că se vor continua programele de irigații? ”