„Dacă Putin încearcă să ne sperie, reușește”: Amenințări nebune din partea Rusiei. Ce spune un fost ambasador SUA din teritoriu

„Dacă Putin încearcă să ne sperie, reușește”: Amenințări nebune din partea Rusiei. Ce spune un fost ambasador SUA din teritoriuSursa foto: Arhiva EVZ

Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a declarat marți că retorica tot mai ostilă a președintelui rus față de Ucraina îl sperie și are un „ton neliniștitor”. Poziția fostului oficial vine după ce Vladimir Putin a acuzat NATO și SUA pentru recentele tensiuni din Ucraina, amenințând în același timp că va lua „măsuri de răspuns tehnico-militare adecvate” ca răspuns la „pașii neprietenoși”.

Dacă Putin „încearcă să ne sperie acționând nebunește, atunci reușește”, a declarat fostul ambasador al SUA în Rusia, precizând că a ascultat „mai multe discursuri ale președintelui rus decât majoritatea” și că a participat la întâlniri cu acesta timp de cinci ani de zile.

Fost ambasador al SUA, despre lista amenințărilor „înfricoșătoare” ale lui Vladimir Putin

„Acest discurs este ceva diferit - lista de amenințări complet inventate de Putin este cu adevărat izbitoare... și înfricoșătoare”, a spus Michael McFaul, după ce președintele Rusiei a atacat NATO și SUA.

„Ceea ce face SUA în Ucraina este fix la ușa noastră ... Iar ei ar trebui să înțeleagă că nu mai avem unde să ne retragem. Cred  ei că vom privi nepăsători?”, s-a exprimat Vladimir Putin, marți.

În timp ce președintele rus a intensificat amenințările, ministrul rus al Apărării a afirmat fără temei că mercenari americani se află în estul Ucrainei și pregătesc un atac cu arme chimice. McFaul a respins această afirmație și a catalogat-o „complet nebună”.

Experții spun că Putin a orchestrat criza cu Ucraina, o fostă republică sovietică, și dă vina pe Occident pentru tensiunile catalizate de agresiunea Kremlinului. Pe scurt, acum caută o scuză pentru a invada teritoriul.

Evelyn Farkas, care a ocupat funcția de adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia în timpul administrației Obama, a spus marți că Putin „tocmai a declarat război Ucrainei (pretinzând că este un război împotriva SUA și a aliaților săi, provocat de noi)”.

Putin a invadat și anexat unilateral Crimeea de la Ucraina în 2014 și, din acel an, a susținut separatiștii într-un război împotriva trupelor ucrainene în regiunea Donbass, din estul țării. Rusia neagă implicarea în acest conflict, în ciuda dovezilor considerabile care demonstrează contrariul. Războiul a făcut peste 13.000 de victime.

Situația conflictului dintre Rusia și Ucraina

Pentru a doua oară în acest an, Putin a stârnit temeri privind o invazie prin acumularea unei forțe semnificative la granița cu Ucraina. Între timp, președintele continuă să se comporte ca și cum Rusia ar fi victimă, prezentând influența tot mai mare a NATO în Ucraina ca pe o amenințare existențială. El a acuzat nerespectarea „liniilor sale roșii” în Ucraina, ignorând în același timp faptul că agresiunea rusă în regiune a produs ostilitățile pentru care Putin amenință acum cu războiul.

Anexarea Crimeei de către Rusia și războiul din Donbass au împins Ucraina mai aproape de Occident. Deși aceasta nu este membră NATO, a încercat să se alăture alianței de ani de zile. Membrii NATO, inclusiv SUA, au oferit Ucrainei asistență militară - inclusiv instruire și arme precum rachetele antitanc Javelin.

Administrația Biden spune că nu este clar dacă Putin va invada sau nu, dar a avertizat că o incursiune militară rusă în Ucraina ar genera consecințe economice importante. Cu toate acestea, președintele Joe Biden a precizat recent că desfășurarea de trupe americane pentru a răspunde la o invazie rusă nu a fost luată în calcul.

În ultimele zile, Rusia a emis o serie de cereri pe care NATO și SUA le-au respins prompt, inclusiv un angajament ferm că Ucraina și Georgia nu vor face niciodată parte din alianță.