Șeful diplomației europene, despre intențiile Rusiei: "Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău"

Șeful diplomației europene, despre intențiile Rusiei: "Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău" Sursa foto: arhiva EVZ

EVROPEISKA PRAVDA . Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că intențiile finale ale Rusiei, care masează trupe în apropierea Ucrainei, sunt neclare, astfel că sunt posibile diverse scenarii. "Intențiile finale ale Rusiei sunt neclare, cu excepția faptului că încearcă să slăbească Ucraina.

După cum am spus în Parlamentul European de la Strasbourg, trebuie să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim pentru ce e mai rău" - a scris Borrell pe blogul său. "Nu putem exclude dorința Rusiei de a folosi această criză ca pârghie pentru a-și atinge obiectivul declarat de schimbare a sistemului de securitate în Europa, precum și excluderea europenilor din discuții. Dar știm că aliații noștri americani nu vor cădea în această capcană" - a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Potrivit lui Josep Borrell, "ştim că doar vorbele și declarațiile nu sunt suficiente pentru a schimba calculele conducerii ruse și de aceea este atât de important că liderii Uniunii Europene au decis să extindă actualele sancțiuni economice și au avertizat că orice pas al Rusiei împotriva Ucrainei ar avea consecințe grave".

Amintim că Ministerul rus de Externe a publicat, vineri, câteva "proiecte de acorduri" privind împărţirea de facto a sferelor de influență în Europa, documente pe care Moscova vrea să le semneze cu Alianța Nord-Atlantică și cu Statele Unite. Într-unul dintre puncte, Rusia invită țările NATO să își asume obligații care împiedică extinderea ulterioară a Alianței, inclusiv aderarea Ucrainei, precum și a altor state.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conflictul dintre Rusia și Ucraina

În plus, Rusia propune să se renunţe la "orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei, precum și în alte state din Europa de Est, din Transcaucazia și din Asia Centrală". Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au văzut propunerile Rusiei pentru negocieri privind așa-numitele "garanții de securitate", însă a subliniat că nu vor exista negocieri fără aliații și partenerii europeni.

Alianţa Nord-Atlantică, la rândul său, a comunicat propriile condiţii pentru iniţierea unui dialog, afirmând că acesta ar trebui să țină cont de preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei, să se bazeze pe principii și documente cheie ale securității europene și să se desfăşoare în consultare cu partenerii europeni ai Alianţei, inclusiv cu Ucraina. (Rador)