Vladimir Putin nu se lasă intimidat de amenințările venite din partea NATO și SUA. Liderul de la Kremlin se apără

Vladimir Putin nu se lasă intimidat de amenințările venite din partea NATO și SUA. Liderul de la Kremlin se apără Sursa: Agerpres

Tensiunea în jurul Ucrainei și Rusiei continuă să fie extrem de ridicată. Președintele Vladimir Putin cere garanții solide din partea oficialilor NATO și cei ai SUA.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a afirmat, miercuri, că țara sa reacționează în legitimă apărare la „măsurile neprietenoase” la care este supusă în ultima vreme. Liderul de la Kremlin a făcut referire la presiunile venite din partea SUA și NATO. Care au avertizat asupra consecințelor pe care le va suport Rusia, în cazul în care conflictul cu Ucraina va lua amploare.

Tensiune maximă între Rusia - Ucraina - NATO și SUA

Într-o declarație făcută, marți, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că, deși alianța este pregătită să se angajeze într-un „dialog semnificativ” cu Rusia, va continua să sprijine Ucraina politic și practic.

Între timp, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa Karen Donfried, principalul diplomat al administrației Biden pentru Europa, a declarat că SUA și Europa sunt gata să acționeze imediat dacă Rusia intensifică agresiunea împotriva Ucrainei în zilele următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin a cerut garanții de securitate de la SUA și de la NATO, inclusiv un angajament obligatoriu care să afirme că NATO nu se va extinde mai spre est și nu va permite Ucrainei să se alăture alianței militare, potrivit unui proiect de propunere publicat vineri de Ministerul de Externe al Rusiei.

Liderul de la Kremlin a pus tensiunile actuale din Europa pe seama expansiunii NATO după căderea Uniunii Sovietice și a spus că Rusia a fost forțată să răspundă.

Președintele Vladimir Putin a spus că nu ia în calcul un ultimatum

Putin a discutat marți despre situație și cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat Kremlinul într-un comunicat. Liderul rus și-a reiterat cererile lui Scholz.

„Vladimir Putin l-a informat pe Olaf Scholz despre propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate pe termen lung, obligatorii din punct de vedere juridic, excluzând orice avans ulterior NATO către est, precum și despre desfășurarea de sisteme de arme ofensive în țările adiacente Rusiei”, se arată în comunicat.

Putin a precizat că cererile sale față de NATO nu reprezintă un ultimatum. „Este acesta un ultimatum sau nu? Bineînțeles că nu”, le-a spus el oficialilor de securitate în timpul unei întâlniri la Ministerul rus al Apărării.

„Sperăm la negocieri constructive și semnificative, cu un rezultat final vizibil într-un interval de timp specificat, care ar asigura securitate egală pentru toți. Rusia caută securitate egală și indivizibilă în întreg spațiul eurasiatic”, a mai afirmat Putin, care a sugerat că nici măcar „garanțiile pe termen lung, obligatorii din punct de vedere juridic” nu pot fi de încredere, „pentru că Statele Unite se retrag cu ușurință din orice tratat internațional, care, dintr-un singur motiv sau altul, a devenit neinteresant pentru ei”.

Garanții de securitate cerute de liderul de la Kremlin

Citând un diplomat rus, agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a raportat marți că Moscova și Washingtonul au început contactul cu privire la garanțiile de securitate pe care Putin le caută.

La Viena sunt în desfășurare discuții militare și de securitate între delegațiile SUA și cele ruse și există posibilitatea ca ambele părți să ajungă la o înțelegere, a spus RIA Novosti, citându-l pe șeful delegației ruse la Viena, Konstantin Gavrilov. Pe de altă parte, Joe Biden, președintele SUA, a spus de mai multe ori că nu va face nicio concesiune nici asupra viitorului NATO, nici asupra Ucrainei.