Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cutremur în serviciile secrete ale armatei. Cine este generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fostul șef al achizițiilor, arestat pentru delapidare
Cutremur în serviciile secrete ale armatei. Cine este generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fostul șef al achizițiilor, arestat pentru delapidare

Cutremur în serviciile secrete ale armatei. Cine este generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fostul șef al achizițiilor, arestat pentru delapidare

Un fost director adjunct pe probleme de achiziții publice și logistică din cadrul DGIA a fost arestat de o instanță militară într-un dosar de delapidare.

Generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fost director adjunct în cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării – DGIA – a fost arestat. Curtea Militară de Apel București a dispus măsura de arest preventiv pentru Iulian Cristian Gherghe. Acesta este anchetat într-un dosar de delapidare, fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta a fost reţinut vineri şi arestat preventiv sâmbătă. El şi-ar fi însuşit fără drept, pe 27 noiembrie 2018, suma de 179.470 USD din fondurile DGIA, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri.

„La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a dispus măsura preventivă a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore, faţă de inculpatul G.I.C., fost director adjunct al DGIA, în dosarul nr. 11/P/2021, în care acesta este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: delapidare, prevăzută de art. 295 alin. (1) din Codul penal;

-fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prevăzută de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal”, se arată în comunicarea Parchetului.

Cutremur în serviciile secrete ale armatei

Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost trecut în rezervă în urmă cu aproximativ o lună, în februarie. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului – cu două stele Iulian Cristian Gherghe din Ministerul Apărării Naționale.

Conform informațiilor Evenimentul Zilei, generalul Gherghe a deținut funcția de director adjunct al DGIA, pe probleme de logistică și achiziții. Practic el a fost implicat în toate achizițiile importante ale Direcției de informații. El nu a avut atribuții pe linie de contrainformații.

Din funcția de director adjunct al DGIA, Iulian Cristian Gherghe ar fi sustras din fondurile instituției în jur de 179.000 de dolari. Banii erau ținuți într-un seif, în cadrul instituției. El s-a folosit de acești bani pentru a-și cumpăra un teren și pentru a-și ridica o casă în comuna Corbeanca.

Gherghe ar fi recunoscut că a luat banii sub formă de împrumut și că intenționa să-I pună la loc, în seif.

Cine este Iulian Cristian Gherghe

Sursele Evenimentul Zilei au precizat că generalul Gherghe a deținut funcția de director adjunct al DGIA, pe probleme de logistică și achiziții. Practic, el a fost implicat în toate achizițiile importante ale Direcției. El nu a avut atribuții, însă, pe linie de informații și contrainformații.

Până în 2013, Iulian Cristian Gherghe s-a ocupat de achiziții în cadrul Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară (DCISM), condusă de generalul Marian Hăpău. În acel an, a fost vizat de o anchetă privind mai multe nereguli la achiziția unui soft. El a fost transferat în regim de urgență la Direcția Generală de Informații ale Armatei, ca șef de oficiu achiziții publice.

Ulterior generalul (r) Iulian Cristian Gherghe a ocupat funcția de director adjunct la DGIA, după pensionarea Ilenei Chiriță. Aceasta a fost prim locțiitor DGIA, mâna dreaptă a generalului Marian Hăpău, pe probleme de analiză și resurse. Deși a ocupat funcția lăsată liberă de Ileana Chiriță, generalul Gherghe nu a primit atribuții pe line de informații și contrainformații ci doar pe probleme de logistică și achiziții.