Curs valutar, 14 aprilie. Euro îngenunchează leul românesc. Informații oficiale de la BNR

Curs valutar, 14 aprilie. Euro îngenunchează leul românesc. Informații oficiale de la BNRNoi reguli impuse în Uniunea Europeană în privința tranzacțiilor în numerar. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Banca Națională a României a actualizat cotația pentru euro, dolar și alte monede. Cursul valutar emis în urmă cu doar câteva minute este valabil pentru tranzacțiile din următoarele 24 de ore.

Banca Națională a României (BNR) a emis un nou curs valutar pentru joi, 14 aprilie. Cotația euro valabilă pentru tranzacțiile din următoarele 24 de ore este de 4,9443 lei, iar cea a dolarului este de 4, 5307.

Gramul de aur a ajuns joi la 286, 9177

Euro și dolarul au înregistrat mici creșteri pe perioada întregii săptămâni. Luni, cotația euro a fost la 4,9409 lei, iar dolarul la 4,5230. Marți valoarea a mai crescut puțin, euro ajungând la 4,9412 lei, iar dolarul la 4,5466 lei. Miercuri, cotația euro a ajuns la 4,9413 lei, iar cea a dolarului este de 4, 5622.

Cursurile valutare sunt calculate de BNR pe baza cotațiilor practicate de societățile bancare autorizate să efectueze operațiuni pe piața valutară. Acesta este valabil pentru tranzacțiile efectuate în următoarele 24 de la emite. Cotația prezentată de Banca Națională nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile. Fiecare entitate prezentă pe piața valutară își stabilește propriul curs valutar, stabilit în funcție de anumite elemente.

Specialiștii avertizează. Inflația ar putea depăși 8%

Inflația a înregistrat creșteri semnificative, iar analiștii financiar-bancari susțin că rata anuală va înregistra majorări, până la finalul anului ajungând la peste 8%. Principalele cauze care duc la astfel de creșteri sunt majorarea prețului la energie electrică și gaze naturale, urmate de materiile prime.

Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR) au realizat un sondaj cu privire la impactul economic al războiului. Respondenții au fost 55 de membri ai asociației, iar chestionarul a fost aplicat în perioada 22 martie - 8 aprilie.

“Peste 85% din membrii AAFBR sunt de părere că inflația va depăși 8% în anul 2022 și că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflație. Rata de politică monetară este anticipată să crească spre 4% de către aproape jumătate din participanții la sondaj și chiar să tindă spre 5% de către circa o treime din participanți, având în vedere necesitatea contracarării inflației ridicate. Conform ultimei raportări a INS, inflația a atins nivelul de 10,2% în luna martie 2022, comparativ cu martie 2021, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 2004 până în prezent.

La momentul realizării sondajului, peste 90% din respondenți se așteptau la o tendință stabilă sau în creștere a sancțiunilor economice cu privire la Rusia și au existat păreri polarizate în privința procesului de accelerare a obținerii de energie din surse regenerabile în România, fiind o tendință mai mult stabilă pe termen scurt”, a declarant Daniela Ropota, Presedinte AAFBR.

Ne puteți urmări și pe Google News