Cum trebuie gătite uleiul și untura de porc, ca să nu devină toxice. Specialiștii dau răspunsul

Cum trebuie gătite uleiul și untura de porc, ca să nu devină toxice. Specialiștii dau răspunsul Sursa: Dreamstime.com

Există o serie de greșeli pe care gospodinele din România le fac atunci când decid să folosească ulei sau untura de porc în rețetele pe care vor să le prepare. Astfel, specialiștii explică cum putem găti aceste ingrediente, pentru ca sănătatea organismului să nu fie pusă în pericol de toxinele eliberate în urma procesului de ardere.

În satele din România, untura de porc este un ingredient popular în multe rețete locale, asta pentru că se crede că, spre deosebire de uleiul de floarea - soarelui, untura conferă mai mult gust preparatelor.

Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul de floarea-soarelui, spun specialiștii

Cercetătorii au realizat o serie de teste, comparând untura de porc cu ulei de floarea-soarelui. Astfel, au constatat că untura de porc, ce se obține din grăsimea acestui animal, este mai sănătoasă decât clasicul ulei de gătit.

Uleiul de floarea-soarelui elimină o substanță toxică atunci când ajunge la o temperatură extrem de ridicată, de aceea este important să avem în vedere ritmul de gătire, în funcție de tipul de ulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Timpii de gătire în funcție de tipul de ulei

  • uleiul de floarea-soarelui: limita de fierbere până la 107 grade C. După această temperatură, uleiul elimină substanțe toxice pentru organism;
  • uleiul de cocos, de susan, de soia ori de porumb – 177 de grade Celsius;
  • uleiul de măsline extra-virgin – 190 de grade Celsius;
  • uleiul de avocado – 190–204 grade Celsius;
  • uleiul de migdale sau uleiul de struguri – 216 grade Celsius.

Pentru ca uleiul să nu devină toxic pentru organism, cercetătorii spun că acesta ar trebui adăugat preparatului abia către finalul procesului de gătire, astfel încât să nu depășească temperaturi de peste 100 de grade Celsius. Mai mult, specialiștii recomandă aruncarea uleiului folosit, nefiind indicată prăjirea altor alimente în același ulei, conform Cancan.

Uleiul de cocos nu este atât de sănătos pe cât se spune

„Uleiul de cocos este abundent în acizi grași cu lanț mediu, care sunt mai greu de transformat de către organism în lipide stocate”, a explicat Michael Garrico, antrenor personal de fitness și nutriționist, care este fondatorul totalshape.com.

„Conform unui studiu publicat în jurnalul Circulation în ianuarie 2020, uleiul de cocos vă poate crește nivelul de colesterol LDL, ceea ce este o veste proastă pentru inimă.” Garrico a spus că uleiul parțial hidrogenat poate fi găsit în alimentele procesate și este principala sursă de grăsimi trans periculoase în dieta unei persoane, creditând Asociația Americană a Inimii (AHA).

Uleiul de palmier trebuie eliminat, spun medicii

Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol LDL (sau „rău”) și scad nivelul HDL (sau „bun”) și cresc riscul de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral, conform AHA. Garrico recomandă, de asemenea, eliminarea uleiului de palmier din lista de uleiuri de gătit.

„Conform studiului, uleiul de palmier are cantități aproape egale de grăsimi saturate și nesaturate”, a spus el. „Există și probleme etice în legătură cu situația”, a transmis acesta, făcând referire la legătura ingredientului cu distrugerea pădurilor tropicale.

Ava Rockwell, fondatoarea Școlii de Medicină Holistică, a comentat că orice uleiuri vegetale amestecate sau uleiuri vegetale simple, cum ar fi porumb, canola sau soia, sunt nesănătoase pentru organismul uman.