Alertă pentru salariați și firme. Cum pot pune mâna pe niște bani. E vorba de telemuncă

Alertă pentru salariați și firme. Cum pot pune mâna pe niște bani. E vorba de telemuncăSursa foto EVZ

Salariaţii care au lucrat în regim de telemuncă vor putea primi sume de până la 400 de lei. Cu privire la plăţi, există două opţiuni pentru acordarea acestor compensaţii.

Sumele de până la 400 de lei acordate salariaților care își desfășoară, temporar sau permanent, activitatea în regim de telemuncă intră în categoria „alte adaosuri” atunci când sunt prevăzute în contractul de muncă, dar nu și în cazul în care ele sunt prevăzute numai în regulamentul intern.

Conform Codului Fiscal ele sunt încadrate în categoria „Venituri din salarii și asimilate salariilor”, nefiind cuprinse în baza lunară de calcul al contribuțiilor și nici impozabile.

Cele două opțiuni pentru acordarea sau primirea unei compensații financiare pentru activitatea prestată în regim de telemuncă:

În primul caz este probabil și cel mai apropiat de prevederile Codului muncii, respectiv negocierea și includerea respectivei sume în contractul individual și/sau colectiv de muncă. Astfel sunt respectate în totalitate dispozițiile din Codul muncii care se referă la elementele esențiale ale contractului de muncă, la elementele constitutive ale salariului și la dreptul de negociere al părților.

În al doilea caz fiind oarecum legitimată și de faptul că transformarea contractelor individuale de muncă este posibilă pe perioada stării de alertă și prin decizie unilaterală a angajatorului, este cea a stabilirii prin regulamentul intern a sumei pe care salariații o vor primi pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de prestarea activității în telemuncă.

Plafonul maxim deductibil este de 400 de lei/lună pentru fiecare salariat care prestează o activitate în regim de telemuncă

În situația în care s-ar acorda aceste sume numai pentru o parte dintre salariații care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă, atunci ar fi încălcate dispozițiile legale cu privire la egalitatea de tratament.

Chiar dacă legiuitorul a enumerat categoriile de cheltuieli pentru care se acordă cel mult 400 de lei/lună, respectiv:

-susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea

-electricitate

-încălzire

-apă

-abonamentul de date

-achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou,  în lipsa unor documente justificative, stabilirea unui cuantum diferit este imposibilă, fiind obligatorie acordarea unei sume egale pentru toți salariații aflați în telemuncă, proporțional cu timpul astfel lucrat.

Mai multe despre datele cu privire la compensaţiile financiare puteţi citi AICI.

Ne puteți urmări și pe Google News