Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum să zugrăveşti o încăpere
Cum să zugrăveşti o încăpere

Cum să zugrăveşti o încăpere

Pentru o vopsire corectă, este necesar să începi cu tavanul şi să te asiguri că ai suficient material.

Dacă vrei să-ţi vopseşti singur o cameră a locuinţei (fie pentru că vrei să economiseşti bani, fie pentru satisfacţia realizării) trebuie să te asiguri, încă de la început, că „terenul“ a fost bine pregătit. Pereţii şi tavanul trebuie să fie drepţi, şlefuiţi, fără crăpături, imperfecţiuni sau găuri.

În plus, trebuie să-ţi aloci timp special pentru asta (eventual un weekend) şi ceva bani. Trebuie să-ţi cumperi vopseaua lavabilă, un trafalet, amorsă şi folie de plastic (pentru protecţia parchetului). Dacă achiziţionezi o vopsea de calitate, la o cameră de 15 metri pătraţi intră cam două cutii de 8,5 litri. Toate acestea te vor costa în jur de 400 de lei.

Foloseşte o rolă cu coadă lungă

La marginile tavanului, folosind o pensulă lată de 4-5 cm, trasează o bandă de vopsea, pentru a preveni atingerea cu rola a pereţilor. Este indicat să foloseşti o rolă cu coadă lungă, eventual telescopică. Începând de la un colţ, vopseşte o secţiune de un metru pătrat din tavan, în zig-zag, trasând litera „W“. „Acest procedeu va dispersa în mod egal vopseaua de pe rolă“, scriu specialiştii de la www.paintquality.com, site-ul Institutului de Calitate a Vopselurilor (Paint Quality Institute) din Philadelphia. Apoi umple această secţiune fără a mai pune rola în vopsea. „Continuă acoperirea tavanului, lucrând de-a lungul celei mai scurte distanţe dintre pereţi, în secţiuni de un metru pătrat, cu suprapuneri între acestea“, recomandă meşterul Valentin Arghir.

Corectează imperfecţiunile când peretele este ud

Pentru vopsirea pereţilor, începi de la tavan, prin trasarea unei benzi de vopsea, cu ajutorul pensulei. La fel trebuie să procedezi şi la toate cele patru colţuri ale pereţilor, în jurul ferestrelor, uşilor şi a podelei. Există pensule speciale pentru colţuri, dar şi una clasică, de 4-5 cm, este foarte bună.

Cu rola, vopseşte în direcţie verticală, în zig-zag, şi trasează litera „M“. Ca şi în cazul tavanului, acoperă secţiunea cu rola, fără să o mai aşezi în vopsea. De asemenea, continuă în secţiuni de un metru pătrat, cu uşoare suprapuneri între ele. Se poate reveni în locurile rămase neacoperite, dacă vopseaua este încă udă, ceea ce va minimiza eventualele diferenţe de nuanţă.

Meseriaşii mai spun că, înainte de a începe vopsirea propriu-zisă, trebuie să te asiguri că ai suficientă vopsea pentru toţi pereţii.

Şi asta pentru că o altă cutie de vopsea aplicată în mijlocul unui perete poate avea o nuanţă uşor diferită, vizibilă. Însă, dacă schimbi cutia de la perete la altul, diferenţa nu va mai fi atât de evidentă.

PREŢURI

Cât costă materialele pentru o cameră de 15 mp

> Două găleţi de vopsea lavabilă (de câte 8,5 l) – între 150 şi 300 de lei;
> Vopseaua colorată – între 80 şi 120 de lei;
> Un trafalet – între 8 şi 21 de lei;
> Amorsa – 20 de lei (pentru cinci litri);
> Folia de plastic – 10 lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: