Cum sa va cresteti respectul de sine

Cum sa va cresteti respectul de sine

In fiecare zi, alegeti trei lucruri importante pe care vreti sa le indepliniti si duceti-le pana la capat.

Daca nu va credeti suficient de bun, veti avea sigur probleme cu respectul de sine. Consecintele: va veti simti obosit si coplesit de sarcinilie zilnice, arata publicatia „The Telegraph”. O solutie ar fi sa va stabiliti obiective clare si sa va mandriti cu realizarile de-a lungul vietii, indiferent daca este vorba de o participare la o olimpiada scolara sau de un prim salariu.

Pasul 1: Vocea interioara

Ascultati-va sentimentele. Incetati sa va mai ganditi ca nu sunteti suficient de bun, daca nu vreti sa aveti probleme cu respectul de sine. „Daca vocea interioara este numai creatia dumnea-voastra, atunci o puteti schimba! Considerati schimbarea ca pe un joc la inceput, iar apoi modificati-o pentru totdeauna. Numai dumneavoastra puteti sa manipulati acea voce interioara care va face sa va simtiti inferior!”, sugereaza psihologul Nina Grunfeld, citata de telegraph.co.uk.

Pasul 2: Stabiliti-va teluri

Specialistii sustin ca este important sa va impuneti teluri in viata si sa stiti ce va doriti sa faceti. Ceea ce vreti sa realizati trebuie sa fie realizabil, altfel va veti simti vlaguit si fara incredere in fortele proprii.

Solutia pentru a va creste stima de sine este sa nu va incarcati lista cu prea multe sarcini. In fiecare zi, alegeti trei lucruri importante pe care vreti sa le indepliniti. Daca veti reusi sa le duceti la bun sfarsit, atunci va veti simti mandru, iar asta va va creste respectul de sine.

Pasul 3: Iesiti in evidenta

Multi dintre noi urasc sa iasa in evidenta. Dar ca sa va cresteti respectul de sine trebuie sa iesiti in evidenta. Este important sa va faceti o lista de lucruri pe care le-ati realizat de-a lungul vietii, de la participarea la un concurs important cand aveati 16 ani la primul salariu pe care l-ati luat la 20  de ani si pana la momentul cand ati invatat sa mergeti pe bicicleta la 50 de ani.

Includeti in lista toate premiile si diplomele pe care le-ati obtinut. Notati toate petrecerile nemaipomenite la care ati fost si toate relatiile pe care le-ati avut in ultimii zece ani. Faceti lista cat mai lunga si cat mai impresionanta cu putinta. Apoi stati jos si admirati-o.

Acolo sunteti dumnea-voastra, cu tot  ceea ce ati realizat. Daca nu puteti aprecia ce ati facut si nu puteti sa va mandriti cu asta, cum va puteti astepta ca altii sa o faca? Langa fiecare realizare puneti si calitatile pe care credeti ca le aveti. Odata notate, ganditi-va cum ati putea sa le folositi mai bine!

Pasul 4: Puteti face orice

Unul dintre motivele principale pentru care nu facem pasii necesari pentru a ne construi o viata ideala este faptul ca nu credem cu adevarat ca putem avea o viata ideala.

Respectul  de sine prea scazut va opreste sa va ganditi cum ar arata viata ideala si cum ati putea sa ajungeti s-o aveti. Puteti sa va ganditi la viata ideala in viitorul apropiat, dar niciodata in prezent. Ideea de a va imbunatati viata pare uriasa, asa  incat nu stiti de unde sa incepeti. Nu asteptati acea viata ideala! Dati-va seama de ceva ce vreti sa faceti azi si faceti acel lucru!

Pasul 5: Ce va doriti cu adevarat?

Exista zile cand va simtiti coplesit. Nu va puteti concentra si sunteti obosit ori ametit. Va simtiti incapabil sa organizati ceva sau va doriti sa fi fost o persoana mai ordonata. Acesta este rezultatul lipsei de respect de sine, care va impiedica sa va concentrati si sa ramaneti concentrat.

Cunoasterea intentiilor va va ajuta sa simtiti ca detineti controlul, iar acest lucru va va ridica respectul de sine. Solutia ideala pentru a sti ce va doriti cu adevarat este sa va construiti un colaj cu planurile viitoare: cu vacantele pe care vreti sa le faceti, cu oamenii pe care vreti sa-i cunoasteti. Unele colaje puteti sa le faceti in minte, insa este esential sa va concentrati pe ceea ce vreti sa organizati.

Ne puteți urmări și pe Google News