Cum să vă controlați colesterolul și când să luați în considerare administrarea de statine

Cum să vă controlați colesterolul și când să luați în considerare administrarea de statine Rețeta „scandaloasă” de ceai din SUA. A intervenit și ambasada. Sursă Dreamstime

Aproximativ 40 de milioane de americani iau statine, cum ar fi atorvastatina (Lipitor și alte medicamente generice), lovastatina (Altoprev) și simvastatina (Zocor), care sunt de departe cele mai frecvent prescrise medicamente pentru colesterol.

Statinele pot scădea colesterolul LDL („rău”) cu până la 25-55%, reduc nivelul grăsimilor din sânge numite trigliceride și domolesc inflamațiile și ar putea preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Cu toate acestea, poate exista o anumită confuzie cu privire la momentul în care trebuie să începeți să luați statine, în special în rândul adulților în vârstă. Datele care arată că statinele reduc astfel de riscuri sunt cele mai puternice pentru adulții în vârstă de 70 de ani și mai puțin clare pe măsură ce adulții îmbătrânesc peste 80 de ani. Nivelurile ideale de colesterol pentru persoanele de 70 și 80 de ani ar trebui să fie personalizate, așa că este înțelept să discute cu medicul lor despre obiectivele și preferințele lor generale în materie de sănătate, precum și despre dovezile științifice.

Cifrele pe care medicii le caută de obicei sunt următoarele. Asociația Americană a Inimii recomandă statine pentru a ajuta la reducerea probabilității de atac de cord și accident vascular cerebral la persoanele sub 75 de ani și la cele cu vârsta peste 75 de ani. Un studiu publicat în 2019 a constatat că tratamentul cu statine pentru persoanele cu boli cardiace existente reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral la toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, dacă aveți peste 75 de ani și nu aveți boli de inimă, este justificată o discuție cu medicul dumneavoastră. Cercetările sugerează că utilizarea de statine în acest grup de vârstă poate fi benefică, cum ar fi un studiu publicat în 2020 în JAMA pe aproape 327.000 de veterani cu vârste de 75 de ani și peste.

Cum poate fi controlat colesterolul

Veteranii care au început să ia statine pe parcursul unei medii de șapte ani au avut cu 20% mai puține șanse de a muri de boli de inimă decât cei care nu au luat medicamente cu statine. George Fernaine, șef de secție de cardiologie la NYU Langone Hospital-Brooklyn din New York, sugerează să cereți medicului dumneavoastră un test care să vă dezvăluie scorul de calciu cardiac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai probabil să dezvoltați plăci în arterele inimii, ceea ce ar fi o indicație pentru o dietă mai strictă, exerciții fizice sau, eventual, adăugarea de medicamente. Dacă o statină nu funcționează suficient de bine sau dacă efectele secundare sunt deranjante, este posibil să încercați o altă statină. Pentru cei care prezintă un risc foarte ridicat de boli cardiovasculare, Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii sugerează adăugarea de ezetimibe (Zetia), un medicament injectabil pentru scăderea nivelului de LDL, sau de acid bempedoic (Nexletol).

Aproximativ 10 până la 15% dintre persoane au efecte secundare, cum ar fi dureri musculare și slăbiciune. Cercetările sugerează că efectele secundare ale statinelor se datorează adesea efectului „nocebo”, atunci când efectele negative apar din cauza convingerilor negative, a anticipării sau a experiențelor negative legate de tratament. Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea efectelor secundare ale statinelor, dar suplimentele de coenzima Q10 pot interfera cu anumite medicamente.

Pașii care funcționează în ceea ce privește stilul de viață includ o dietă inteligentă pentru inimă, bogată în cereale integrale, fructe de mare, fasole și nuci, consumul regulat de grăsimi nesaturate și fibre solubile, limitarea produselor lactate integrale, a cărnii roșii și a alimentelor prăjite; atenție la carbohidrații rafinați, practicarea de activitate fizică, alte alegeri sănătoase, renunțarea la fumat, pierderea în greutate suplimentară și moderarea consumului de alcool. AHA recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice de intensitate moderată pentru a reduce colesterolul. Renunțați la fumat, slăbiți și beți alcool doar cu moderație.

sursa: www.washingtonpost.com