Cum să pregătești un delicios păstrăv prăjit în crustă de mălai. Rețetă simplă și rapidă

Cum să pregătești un delicios păstrăv prăjit în crustă de mălai. Rețetă simplă și rapidăSursa: dreamstime.com

Dacă sunteți în căutarea unei rețete rapide și simple pentru masa de prânz, peștele prăjit poate fi o opțiune delicioasă. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la timpul de prăjire, deoarece prea mult timp în ulei poate face ca preparatul să devină uscat și dificil de mâncat. Iată o rețetă simplă pentru a prepara un pește prăjit în crustă de mălai, care va fi fraged și delicios.

Pentru un gust și mai plăcut, e indicat ca peștele să fie proaspăt, nu congelat, însă orice variantă este bună. Pentru această rețetă nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente.

Ingrediente

  • un păstrăv de 350-400 de grame/porție;
  • o lingură de făină;
  • ouă linguri de mălai grișat;
  • sare și piper;
  • ulei pentru prăjit (cantitatea depinde de mărimea tigăii).

Mod de preparare

Pentru a reuși perfect această rețetă simplă de păstrăv prăjit, trebuie să fii atent la detalii. Durata prăjirii este cel mai important aspect. Nu trebuie să fie crud, dar nici prea gătit, altfel vei avea un preparat uscat și greu de mâncat. În cazul în care peștele este puțin crud, se poate remedia, însă dacă este prea gătit, orice va fi în zadar.

În primul rând, solzii mărunți ai păstrăvului trebuie îndepărtați rapid cu un cuțit sau cu un instrument special. Apoi, clătiți păstrăvul sub un jet de apă și îndepărtați excesul de apă cu ajutorul unei hârtii absorbante. Dacă dimensiunea păstrăvului depășește diametrul celei mai mari tigăi pe care o aveți, este mai bine să tăiați capul și coada pentru a asigura o prăjire uniformă.

Înainte de a prăji păstrăvul, este recomandat să amestecați mălaiul și făina pe o coală de hârtie de copt. Folosind doar mălai, crusta se va lipi mai puțin de pește, însă prin adăugarea de făină, crusta va adera mai bine.

Dacă doriți să adăugați și mai multă aromă, puteți amesteca câte ½ linguriță de ierburi aromatice preferate (uscate) și poate un strop de praf de usturoi, dar acesta este opțional. În funcție de preferințele personale, crusta poate fi simplă sau condimentată. Înainte de a-l pune în tigaie, acoperiți păstrăvul cu amestecul de mălai și făină, asigurându-vă că este acoperit uniform.

Fiți atenți la timpul de prăjire al peștelui

Încingeți tigaia cu ulei la foc mediu-iute, asigurându-vă că stratul de ulei are o adâncime de 3-4 cm, ajungând cel puțin până la jumătate din grosimea peștelui. Lăsați uleiul să se încingă până la temperatura necesară prăjirii, apoi adăugați păstrăvul acoperit în crusta de mălai și făină în tigaie. Verificați să nu rămână porțiuni neacoperite și scuturați excesul de mălai și făină de pește înainte de a-l pune în tigaie.

Dacă avem de prăjit mai mulți pești, trebuie să ne asigurăm că au suficient spațiu în tigaie și nu se ating unii de alții. Dacă îi îngesuim, temperatura uleiului va scădea prea mult și peștii vor absorbi prea mult ulei, rezultând un preparat uleios și neplăcut la gust.

La exact 6 minute de la prăjirea primului păstrăv, îl întoarcem cu grijă, fără să ne stropim cu uleiul încins, pe partea opusă. Lăsăm păstrăvul să se prăjească și pe cealaltă parte tot 6 minute. Dacă utilizați un termometru cu citire instantanee, temperatura internă recomandată pentru peștele gătit este între 60 și 63°C, potrivit lauralaurențiu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News