Cum să îți faci economii. Strategii pentru a-ți gestiona bugetul mai bine

Cum să îți faci economii. Strategii pentru a-ți gestiona bugetul mai bine Modalitatea cea mai bună pentru a economisi bani. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mulți români nu reușesc să facă economii și se confruntă cu dificultăți atunci când trebuie să-și gestioneze bugetul lunar. În aceste situații, există diverse opțiuni și strategii pentru cei care vor să-și schimbe obiceiurile financiare.

Conform consultantului financiar Alexandru Chirilă, în cazul în care nu se pot economisi bani, singura opțiune este creșterea veniturilor.

Aceasta poate însemna renegocierea contractului de muncă, dar există o limită pentru aceasta. Alte posibilități constau în găsirea unui al doilea loc de muncă.

Cum poți face mai multe economii lunar

Pe de altă parte, persoana care vrea să facă economii mai are și posibilitatea de a-și reduce cheltuielile. În acest sens, există o marjă în care pot reduce cheltuielile, având în vedere că este necesar să aibă un loc de trai, să se hrănească și să ajungă la locul de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, din perspectiva managementului finanțelor personale, este important să nu își mărească foarte mult standardul de viață, ci să aibă un venit pe care să îl poată crește.

Până când economisesc? Până când am un fond de urgență și un fond de siguranță. Asta înseamnă că acești bani sunt acei bani pe care pot pune mâna dacă îmi pierd sursa de venit.

Statistic vorbind, este dovedit faptul că în șase luni de zile, un om poate pivota către un alt loc de muncă unde să corespundă din punct de vedere al salariului, șefului, companiei, fără să fie nevoit să facă compromisuri”, a explicat consultantul financiar.

Pușculiță

Pușculiță. Sursa foto: Pixabay

Următorul pas ar fi investirea banilor din economii. Fără investiții, inflația în capitalism erodează valoarea banilor.

Alexandru Chirilă afirmă că acestea sunt concepte pe care mulți le înțeleg, dar, deoarece nu sunt integrate într-un singur element, lipsesc reperele care să îi determine să acționeze.

De ce nu pot românii să pună bani deoparte

Specialiștii au identificat și o greșeală majoră pe care românii care nu se descurcă cu banii și nu au niciodată economii o fac.

Potrivit trainerului financiar Andrei Zaharia, este o realitate că noi, ca români, atunci când dispunem de anumite resurse financiare, ne concentrăm pe cheltuirea lor.

Investiții

Investitii. Sursa foto: Unsplash

„Suntem un popor de consumatori, unde lucrurile sunt destul de vizibile, începând de la ce mașini conduc românii, asta spune foarte multe despre noi.

Pentru că vrem să arătăm că avem, să ieșim în față, să epatăm, obținem multă satisfacție din asta. Este o consecință a culturii pe care noi, ca popor, o avem”, a mai spus despre problema de a face economii, Andrei Zaharia, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.