Cum ne DISTRUGEM creierul zilnic şi nu ne-a spus nimeni cât de GRAV este

Cum ne DISTRUGEM creierul zilnic şi nu ne-a spus nimeni cât de GRAV este

Mai multe activități zilnice sau alimente sunt nocive pentru creier, deoarece îl îmbătrânesc și îmbolnăvesc prematur.

Chiar și cel mai mic gest pe care-l facem este coordonat de creier, acesta fiind cea mai complexă structură din corpul uman. Este format din nu mai puțin de 100 de miliarde de neuroni, ce formează în jur de 1.000 de legături, care, la rândul lor, pot transmite impulsuri electrice și cu o viteză de 400 de km pe oră. Funcționarea deficitară a creierului duce la destabilizarea întregului organism.

Alcoolul afectează memoria

Este contraindicat să consumi des alcool, pentru că acesta favorizează deshidratarea. În lipsa apei, celulele organismului, inclusiv cele din creier, se regenerează mai greu, ceea ce afectează memoria. În același timp, alcoolul distruge acizii grași, o componentă esențială în structura creierului. Alcoolul în exces poate afecta unele funcții ale creierului, cum sunt vorbirea, memoria și coordonarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicotina, cea mai nocivă substanță

Printre numeroasele efecte nocive pe care le are fumatul asupra sănătății, este și afectarea funcționării creierului. Substanțele toxice din componența țigărilor omoară celulele roșii, o barieră de protecție a organismului împotriva radicalilor liberi, scrie clicksanatate.ro

Sub acțiunea acestora, neuronii îmbătrânesc prematur, iar legăturile dintre aceștia sunt afectate, motiv pentru care impulsurile electrice se realizează cu o viteză mai mică, iar reacțiile sunt încetinite.

Mai mult, nicotina din țigări duce la îngustarea și la slăbirea venelor și a arterelor și astfel sângele ajunge mai greu la creier, în timp ce riscul de accident vascular cerebral crește. Sunt afectați și fumătorii pasivi, adică cei care doar inspiră fumul.

Poluarea, un inamic nevăzut

Nivelul tot mai crescut de poluare duce la slăbirea sistemului imunitar. Astfel, radicalii liberi din atmosferă degradează celulele creierului. Fumul degajat de mașini sau cel rezultat de la marile fabrici are în componența sa și cadmiu, un metal greu care împiedică organismul să absoarbă necesarul zilnic de zinc.

În lipsa acestui mineral, apar stările de confuzie, depresie, puterea de concentrare scade, precum și pofta de mâncare.

Alimentele bogate în grăsimi, un pericol

Toate alimentele semipreparate sau cele de gen fast-food sunt o sursă de grăsimi saturate, nocive pentru creier. Acestea, împreună cu prăjelile, favorizează creșterea grăsimii din sânge, adică a colesterolului „rău“. În timp, acesta se depune pe vasele de sânge, îngreunând circulația sangvină. Sângele transportă oxigen către creier, iar când circulația lui e perturbată, activitatea neurală se deteriorează.

Stresul, o consecință nedorită a vieții moderne

Chiar dacă medicii ne recomandă să nu lăsăm probleme cotidiene să ne afecteze și să încercăm să ne relaxăm cât mai des, stresul este o componentă nelipsită a vieții de zi cu zi. Acesta crește nivelul de cortizol, un hormon care distruge legăturile dintre neuroni. Astfel, probabilitatea de a suferi de Alzheimer sau de pierderi de memorie este mult mai mare.