Cum l-a avertizat Putin pe Bush la București: George, trebuie să înţelegi că Ucraina nu este nici măcar o ţară
- Catalin Pena
- 26 ianuarie 2022, 15:33
Fiona Hill, responsabil de relaţiile cu Rusia în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al SUA, a declarat că lipsa de reacţie a Occidentului faţă de acţiunile Rusiei l-au încurajat pe Putin.
Fiona Hill, fost responsabil de relaţiile cu Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA în timpul administraţiilor George W.Bush, Barack Obama şi Donald Trump, a subliniat că politicile SUA faţă de Georgia şi Ucraina au fost afectate de către Putin, iar faptul că sancţiunile nu au niciun efect l-au încurajat pe Putin şi a propus transferul crizei din Ucraina pe agenda Naţiunilor Unite şi a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a nu mai fie considerată o problemă între SUA şi Rusia.
Hill, cercetătoare la Institutul Brooking, a analizat în articolul publicat de New York Times sub titlul "Ştiam că se va întâmpla aşa" politicile SUA şi pe liderul Rusiei, Putin.
Promisiune istorică făcută lui Bush
Hill îşi începe articolul amintind cele spuse preşedintelui Bush la summit-ul NATO din capitala României, Bucureşti, din aprilie 2008:
„George, trebuie să înţelegi că Ucraina nu este nici măcar o ţară. O parte a teritoriului este în Europa de Est, iar o mare parte ne-a fost dată nouă".
Hill a subliniat că Putin era furios că NATO a anunţat că Ucraina şi Georgia vor adera la Alianţă, conform ultimei analize, dar că, de fapt, acest anunţ a fost făcut pentru a elimina îngrijorările ţărilor membre NATO din Europa, pentru că nu exista niciun calendar pentru aderarea Ucrainei.
În briefingurile din acele zile, Bush era avertizat că „paşii pentru apropierea Georgiei şi Ucrainei de NATO vor fi consideraţi de Putin drept 'provocări'" scrie Hill şi adaugă:
„Dar avertizările noastre nu au fost ascultate”.
În consecinţă, în 4 luni de zile, în august 2008, Rusia a invadat Georgia, ceea ce reprezenta un mesaj clar transmis cu voce tare Ucrainei, scrie Hill şi aminteşte că în 2014, Ucraina dorea să încheie Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, iar ca răspuns la această perspectivă Moscova a anexat Peninsula Crimeea şi a preluat controlul asupra regiunii Donbas, cu etnicii ruşi din regiune.
Hill subliniază că lipsa de reacţie a Occidentului faţă de aceste două acţiuni ale Rusiei, l-a încurajat pe Putin.
Şi mergând şi mai departe, Hill scrie că Putin nu doreşte numai să închidă uşa NATO pentru Ucraina, ci „să evacueze Statele Unite din Europa”.
Bazându-se pe observaţiile de peste 20 de ani, Hill atrage atenţia asupra faptului că Putin este „obsedat de aniversările istorice” şi se referă la cea de-a 30-a aniversare a destrămării Uniunii Sovietice, în decembrie 2021, atunci când Mosova şi-a pierdut poziţia dominantă în Europa, şi spune că „Putin vrea ca şi SUA să guste din medicamentul amar pe care l-a Rusia l-a înghiţit în anii 1990”.
S-a folosit de fisură
Conform lui Hill, SUA cred că Rusia se află într-o situaţie dificilă atât în interior, cât şi în exterior; şi că NATO este o extensie a SUA; iar la rândul ei Rusia crede că SUA sunt slabe şi că între aliaţii europeni din cadrul NATO există fisuri.
Iar şi o parte, şi cealaltă consideră fiecare că sunt avantajate. Bazându-se pe acest fapt, Putin solicită garanţii de securitate că Ucraina nu va deveni membră NATO şi că Alianţa Nord-Atlantică se va retrage de la frontierele Europei.
În timp ce americanii îşi bat capul cu ce vor face, cum îl vor descuraja pe Putin în Ucraina, Putin sfidează poziţia SUA din Europa, examinează bazele militare din Japonia şi rolul său din regiunea Asia- Pacific şi insinuează că ar putea trimite rachete în Cuba şi Venezuela, ţări aflate în imediata vecinătate a SUA.
Calificându-l pe Putin drept „maestru în stimulente convingătoare”, Hill scrie:
„Generează o criză pe care o poate câştiga. Ţine SUA acolo unde doreşte ea. Atitudinea şi ameninţările lui şi-au stabilit locul în dezbaterile de securitate din Europa şi au atras toată atenţia. Contrar preşedintelui Biden nu este îngrijorat de alegeri şi sondaje. În acest moment, toate semnalele arată că va implica cu totul Statele Unite în acest joc, că va obţine o parte şi mai mare din Ucraina şi că va beneficia de toate fisurile din NATO şi Uniunea Europeană".
Criza ar trebui transferată la Naţiunile Unite
Faţă de această situaţie, Hill a propus ca SUA să se concentreze pe reacţiile diplomatice, împreună cu aliaţii europeni şi Ucraina să trasfere această problemă la Naţiunile Unite şi la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi să-i arate lui Putin că se va confrunta cu o rezistenţă globală.
Hill spune că „În caz contrar, această situaţie ar putea fi începutul sfârşitului prezenţei militare a Statelor Unite în Europa”. (Rador)