Va fi război în Ucraina? Directorul Institutului Diplomatic Român: Este doar o isterie mediatică

Va fi război în Ucraina? Directorul Institutului Diplomatic Român: Este doar o isterie mediatică Sursă: Yauhen Akulich | Dreamstime.com

Îngrijorările referitoare la o posibilă invazie militară a Rusiei în Ucraina se întețesc. Sunt ele sau nu sunt justificate? Are Vladimir Putin în plan să declanșeze un război în Ucraina? Fostul consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională din timpul mandatului președintelui Traian Băsescu, Iulian Fota, este de părere că temerile în acest sens nu ar trebui să fie exagerate, în caz contrar existând riscul de a servi interesele Rusiei.

Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru situația de securitate din zona flancului estic al NATO, potrivit unui anunț recent al Administrației Prezidențiale, care a precizat că ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc miercuri, 26 ianuarie, la Palatul Cotroceni.

Specialistul în probleme de securitate națională și directorul Institutului Diplomatic Român Iulian Fota este de părere că, în prezent, nu există analize cu adevărat amenințătoare în ceea ce privește o posibilă invazie în Ucraina astfel încât CSAT să se reunească de urgență. Ședința anunțată de Administrația Prezidențială este un demers normal, care nu ar trebui să inducă panică în rândul populației, a sugerat fostul consilier prezidențial.

Specialistul Iulian Fota, despre pericolul unui război în Ucraina

„Trebuie spus foarte clar că încă nu este nimic iminent în ceea ce privește posibilitatea unui război. Nu avem date care să arate, în acest moment, că ceva iminent, grav, chiar catastrofal, s-ar putea petrece în următoarele zile, ca să fi reclamat un CSAT de urgență. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Este doar o isterie mediatică și poate tactica unor adversari politici, de a azvârli cu pietre în Cotroceni. Am putea înțelege acest fenomen, dar este nedemn, fiind vorba despre un moment în care noi ar trebui să strângem rândurile, în contextul unei perioade atât de complicate, nu să ne păruim între noi”, a declarat fostul consilier prezidențial în probleme de securitate națională Iulian Fota pentru fanatik.ro, precizând că situația în Ucraina s-a agravat în urmă cu aproape un an de zile, când Putin a trimis la frontiera statului primele trupe militare.

„Este firesc și normal să se întrunească CSAT”

„Timp de un an, Rusia a pus presiune pe Ucraina și pe Occident. În decursul acestei perioade, au existat patru ședințe ale CSAT. Au fost făcute multiple analize la nivel instituțional, corelări între Președinție, Guvern și celelalte instituții. Așadar, este firesc și normal ca miercuri să se întrunească CSAT-ul și nu mai devreme”, a spus Iulian Fota.

Specialistul în probleme de securitate națională a sugerat că este încrezător într-o evoluție favorabilă a negocierilor dintre Rusia și Occident astfel încât un posibil război să fie evitat.

„Mă aștept ca, în perioada următoare, negocierile să continue. După părerea mea, la Geneva s-a petrecut un nou moment important, care a mai adus un pic de relaxare, cel puțin din punct de vedere diplomatic, în relația dintre SUA și Rusia. Presa internațională a subliniat faptul că ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, nu a avut o abordare conflictuală, și deja știm că va mai urma o rundă de negocieri.

Ce urmează să se întâmple în următoarele săptămâni

De asemenea, știm că americanii vor oferi rușilor un răspuns în scris, ceea ce iarăși reprezintă o încercare de creștere a încrederii și de detensionare a relațiilor bilaterale. Așadar, avem de a face cu o serie de negocieri serioase, care se mențin în prima linie și, din acest motiv, continui să cred că, pentru următoarele zile și chiar săptămâni, planul principal pe care trebuie să-l urmărim este cel diplomatic”, a afirmat fostul consilier prezidențial, subliniind importanța dialogului între Occident și Rusia.

„Posibilitatea războiului rămâne, însă, deschisă. Oficialii de la Casa Albă au afirmat, pe bună dreptate, că acest conflict este posibil oricând. Rusia poate intra în Ucraina în orice moment, dar, după părerea mea, în acest moment, acest lucru este mai puțin posibil ca acum două-trei săptămâni. (...)

„Când Moscova afirmă că nu dorește să atace Ucraina, eu unul o cred!”

Sincer, atunci când Moscova afirmă că nu dorește să atace Ucraina, eu unul o cred! Dar situația este complicată și nu se va lămuri cu una, cu două”, s-a exprimat Iulian Fota, adăugând că „am pornit de la probabilitatea ridicată a unui război și am ajuns la probabilitatea mai ridicată a consolidării procesului diplomatic, de negocieri”.

În ceea ce privește poziția României în contextul tensiunilor internaționale actuale, fostul consilier prezidențial a salutat deciziile SUA și Franța de a trimite trupe militare în țara noastră. „Acest fenomen trebuie salutat, cel puțin din această privință. Drept dovadă că lucrurile se așează pe un făgaș bun, trebuie remarcat faptul că deja avem declarații tranșante venite din partea a cel puțin doi lideri, cel american și cel francez”, a spus Iulian Fota.

Situația României în contextul unei invazii militare

Inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a acorda 2% din PIB-ul României pentru modernizarea armatei este una benefică, potrivit specialistului în probleme de securitate. „Președintele Klaus Iohannis a luat o decizie foarte inspirată în privința acelui 2% oferit forțelor militare, care se dovedește acum foarte important. (...)

La vremea respectivă (în anul 2017, când a fost propusă pentru prima dată acordarea a 2% din PIB pentru modernizarea armatei - n.r.), în mod populist și demagogic, foarte multă lume a criticat decizia președintelui, în sensul în care am lua banii de la gurile copiilor, uitându-se că mai rămân 98% din buget, bani care ar trebui să fie bine administrați”, a evidențiat Iulian Fota.

Expertul în probleme de securitate este de părere că „trebuie să fim foarte atenți” la felul în care ne raportăm față de declarațiile venite de la Moscova cu privire la declanșarea unui posibil conflict în Ucraina, „pentru că dacă cumva luăm mai mult în calcul declarațiile rușilor și suntem „mai” la curent cu acestea, putem face, fără să ne dorim acest lucru, jocul Rusiei; asta în condițiile în care printre înalții oficiali ai NATO se află și un român, Mircea Geoană”.