Cum iese Sănătatea din colaps: ori creșteri de contribuții, ori asigurări private

Cum iese Sănătatea din colaps: ori creșteri de contribuții, ori asigurări private

Bâlbele ofi ciale de ieri, legate de posibila creștere a contribuției la Sănătate la 14%, readuc în discuție faptul că pentru tratarea a 20 de milioane de români plătesc doar 5 milioane. Mai multe fonduri și un control mai riguros al banilor sunt esențiale.

Contribuţia la asigurările de sănătate ar putea creşte cu până la 14%, a fost declarația de ieri dimineață a secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc, care a încins spiritele. „Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuția e necesară și am discutat inclusiv cu FMI”, a spus Săndesc. La scurt timp, oficialii din MS au ieșit cu altă variantă: nu iau în calcul majorarea contribuţiilor la sănătate în acest an sau în anii următori. „Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu FMI o eventuală creștere a contribuțiilor la Sănătate. Nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Știu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii”, a declarat Nicolae Băniciou, ministrul Sănătăţii.

Experții în Sănătate spun însă că fără o infuzie de fonduri la bugetul Sănătății sistemul merge spre colaps.

„Se merge spre faliment nedeclarat”

„Opinia mea este că dacă nu se umblă la această contribuție, se merge spre faliment nedeclarat și nerecunoscut. O astfel de măsură ar trebui agreată măcar acum, în al 12-lea ceas și jumătate. Ar fi și soluția asigurărilor private, care ar mai transparentiza fondurile. Însă acești bani nu vor intra în fondul de stat, dar spitalele de stat au tot interesul și posibilități să acopere servicii pentru asigurări private”, e comentariul fostul șef al Casei de Asigurări de Sănătate București, Adina Geană.

Nici sindicaliștii nu au pierdut ocazia să amintească faptul că plătesc bani la sănătate puțini români. „Nu este normal ca starea de sănătate a întregii națiuni să fie asigurată doar pe seama contribuțiilor a 5 milioane de cetățeni. Creșterea contribuției, dublată de o mai bună administrare a acestor bani (realizată în special prin depolitizare), e singura care poate asigura creșterea calității serviciilor medicale”, crede Viorel Rotilă, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.