Cum depozităm gutuile iarna. Metoda prin care le putem menține proaspete și parfumate
- Andrei Arvinte
- 1 decembrie 2024, 17:07
Toamna este sezonul gutuilor. Mustesc de vitamina C și sunt de mare ajutor în cura de slăbire, pentru că au un conținut caloric redus. 100 de grame de gutuie crudă are numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coaja de gutui conține cantități mari de fibre, care ajută digestia și menține pentru mai mult timp starea de sațietate. Drept pentru care e bine să le păstrăm în stare bună cât mai mult timp posibil.
Pentru a le putea păstra intacte și pe parcursul iernii, mai întâi trebuie să avem grijă la perioada în care le alegem. La fel de important este cum le depozităm. Bunicii noștri o făceau fătă probleme.
Cum le depozităm
Gutuile își mențin textura și nu se strică dacă le depozităm într-o cămară răcoroasă, în lădițe căptușite cu hârtie cerată. Trebuie să stea departe de alte fructe sau legume, pentru a nu risca să se strice.
Gutuile rezistă până la sfârșitul anului dacă sunt puse la rece. Apoi, în momentul în care apar pete mici și cafenii, ele trebuie curățate și preparate termic.
Ele pot fi consumate proaspete sau sub formă de suc. Acesta este benefic celor care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii sau boli ale tractului gastro-intestinal.
Pentru cei cu grețuri matinale, gutuia e bine să fie consumată coaptă sau fiartă, sub formă de compot, dar fără zahăr.
Pelteaua de gutui
Putem beneficia de vitaminele pe care le oferă gutuia în mai multe moduri. Acestea își păstrează mare parte din proprietăţile terapeutice chiar și atunci când au fost preparate termic.
Gemul, compotul sau pelteaua au aceleași efecte benefice în afecţiunile digestive ca și fructele proaspete. Cu toate acestea, dacă sunt tăiate, gutuile se oxidează rapid. Așa că trebuie păstrate în apă acidulată cu suc de lămâie pentru a preveni înnegrirea lor.